Pages

Followers

Thursday, 23 June 2011

menarik, tapi kOrang tanak dengar #2

entri lepas sy pOst mengenai lagu 'mainan jiwa' dr rini af7.. feedback yang sy dpt, mmg ada antara kOrang yang tak penah dengar pOng lagu tersebut... sO, ada guna gak sy wat entri cam ni kan? sekurang2 nya leh buka mata Orang malaysia tentang lagu kita jugak besh wat? key kali ni, sy nk ulas cket mengenai lagu tika, penyanyi asal tria. penah dengar nama tria? tentu ramai yang agak tidak mengenali penyanyi ini. sebabya kurang publisiti dari mana2 pihak serta pihak radiO yang tanak mainkan lagu dendangannya... sian dia... kalo ikutkan, tria punya sOre yang bagus untuk diketengahkan... kalO diprOmOsikan betul2, dia bOleh jd antara penyanyi hebat negara kita... 


berbakat besar tp sayang, tak siapa pandang...

tria atau nama penuhnya farazidar abdul aziz bermula dalam bidang seni ni selepas dinObatkan juara rancangan realiti auditiOn yang penah disiarkan kat ntv7 dOlO2 ( skg da takde dah... kalo x silap, rancangan tu bertahan 2 tahun je ). tria ni, dah berkahwin Oke pada tahun 2005, sO x leh nak ngOrat2 dah... pada tahun 2007 mendapat tawaran untuk menyanyikan lagu tema filem "waris jari hanti" lagu gubahan sharOn paul, lirik Oleh shimi & shumi. kalO kOrang ingat balik, ada 2 lagu tema untuk filem tersebut. salah satunya lagu tika ( tria ) dan lagi satu lagu kasih tercipta ( faizal tahir ). tetapi agak dikesalkan bila pihak radiO hanya memainkan lagu faizah tahir saje.. mu gapO x mainkan lagu tria? sebab tria x fOfular? sO takut Orang tanak dengar? kalO memula da tanak mainkan lagu, camner Orang nak nilai? kemOnlah..... mcm mana muzik tanah air nak maju kalo pihak stesen radiO perangai cenggini? kalo kOrang perasan, nilah senariO yang ada kat malaysia... sape2 yang fOfular, muka mereka sajelah yang kOrang tgk kat majlis2 anugerah selalu... lagu2 mereka sajelah yang kOrang dpt dengar kat radiO, walaupn ada kualiti kerja yang hebat, tp tersimpan dalam stOr sebabnya, krOnisme.... huh nyampah!!!!


tak pe la tria Orang tanak dengar lagu, janji kO nyanyi sedap... x kelaut cam budak2 af tuh.. OOpsss

Oleh sebab kecewa dengan industri muzik malaysia, tria beralih kepada bidang lakOnan teater pulah... hambek kO, mencurah2 rezeki tria kat bidang teater muzikal... “Pada pendapat saya, industri nyanyian ini bukan untuk saya. Jadi, saya menerima perkara ini dengan hati terbuka sebab apa yang saya lakukan sebelum tidak menjadi. Mesti ada sebab kenapa radiO tak nak putarkan lagu Tika. Mungkin lagu itu tidak sesuai untuk radiO. Ada yang memuji lagu itu sedap tetapi bukan semua Orang bOleh terima. Selepas itu, saya terus berhenti daripada menerbitkan lagu dan menerima tawaran berlakOn pentas drama muzikal sehingga sekarang,”  ( petikan dr jurnal penguin ). Antara muzikal yang pernah disertai oleh Tria seperti M! The Opera, Kaki Blue, Adam The Musical dan terbaru Shout! The Mod Musical serta Always In Wonderland. selain itu jugak tria ditawarkan sbg pelakOn alih suara untuk beberapa kartun animasi seberti ninja bOy ( my peberet kartOn ni ), dan higglytOwn herOes. 


berbalik pada lagi tika ni, ni sy ada sertakan videO lagu tika ( kOmbinasi nyanyian live dan videO klip asal ) pOwer kan dia nyanyi live? kawalan suara sgt bagus... x mcm segelintir artis yang pOpular, tp bila nyanyi live, mau menanah telinga dengar.... layankan............





* ingat nak bebel cket2 jek... tgk2 hambOiii panjang berjela plak.... lantak...



22 comments:

PiEyjA said...

pija cam pnah tgok kat media massa taw , butz da lame urr... dy xpopular kan ..?? so , msty ramai owank xknal dy ...

hyz said...

pieja : yup.... dia skg da jd pelakon muzikal jek... ramai x kenal dia ni.. bcoz pihak radio tanak mainkan lagu dia...

PiEyjA said...

urmm... camtuh tak famous lah dy cam artis lain...so, lau kite mnat dy .. kite leyh support dy dary blakang je ... nak wat camne kan ..

hyz said...

tu lah... 4 me sore dia hebat.. tak pe lah.. rezeki ada kat mana2 kn? hope dia berjaya dlm bidang diceburi skg.... tp tgh pk, mana satu sore dia dlm ninja boy... huhuhu

PiEyjA said...

yuppp... lau dy xd rezky lam bdang nyanyian tuh... berlakon pown ade rezky ...skunk p mane je leyh dapat rezki kan..?? ...

PiEyjA said...

yuppp... lau dy xd rezky lam bdang nyanyian tuh... berlakon pown ade rezky ...skunk p mane je leyh dapat rezki kan..?? ...

hyz said...

da mcm trend artis skg.. bila x leh cr mkn menyanyi, g berlakon... x dpt blakon, jd pengajara.... mudah kije diaorg kn?

PiEyjA said...

peluang pekerjaan dowank sbenarnye banyak & luas... p je odition mane2 dapat..

hyz said...

yup..... untung jd artis kan? huhuhu

PiEyjA said...

hyz bermnat nak jdy artis cam dowank..??? lau pija bermnat gak nak jdy artis kos popular, p mane je owank knal kan kan kan..?? butz , y xsggop ye dy artis satu je... nak taw ap..?? kontroversi y mlampau... tuh lemah nak mnjawab bile wartawan serbu kite kan ..?? slagi kite xjawab pertanyaan dowank , perhh... mmg panas lah suasane nty. huhuhu

hyz said...

hak3... x de lah niat nk jd artis... x de bakat pape pOng... huhuhu kalo pija nk jd artis ape? i mean penyanyi ke, pelakon ke, pengacara ke?

PiEyjA said...

nak jadi pelakon o pengacare .. penyanyi xmnat ur.. sore xsdap cam kataq panggil ular.... huhuhuuuu ..opss!! ktaq pggil hujan le... klau berlakon kne shutting je memanjang pastuh baleq kol 4-5 pagy .. mase rehat mmg xckop .. lau jady pengacare ne wat muke tembok & spontan ... lau x , mmg reject ur ... result pown kne bgos jgak lau nak msok bdang2 camtuh ... angan2 pija je tuh .. huhu

hyz said...

insyaallah.... jdkan angan2 tu sebagai kenyataan Oke.. chayOk2

PiEyjA said...

huhu... moge2 lah kan ... butz , pija nyh segan & malu ur... lau nek stage kan swoh memperknalkan dy .. mmg segan gile.. xterkate ap.. y tgok pija da ur gamai.. merah muke pija diwat nye... huhu

hyz said...

x pe... mule2 mmg la malu2.. lama2 nanti biase lah....

PiEyjA said...

huhu.. okay .. ^^ , thankz for your support... ghee...^^

hyz said...

nO hal.... nk memasak jap.. lapOOOooOOOOoo

PiEyjA said...

huhhu.. okay ... pija pown , nak salin kulit .. huhu .. paipai.. ^^

Keyrill Eduardo Willeyhem said...

oh ... begitu rupanya.. dah tahu dah. :P

hyz said...

apO mu tahu keyrill? ^^

hawiz said...

hehe..ok gak..

hyz said...

hawis : penah dgr ke sebelum neh?