Pages

Followers

Friday, 8 July 2011

jom masak bersama chef hyz #3 - sotong rempah kurma

entah kenapa akhir2 ni rajin sangat saya nak memasak... lebih2 lagi untuk mencuba resepi baru... kalau dulu, bukan main liat nak jengah dapur... sebabnya dulu masak la apa2 pun, tetap tanak menjadi... sedangkan sesenang2 masakan pun saya gagal!!! ~ sedey..... korang bayangkan lah... dulu nak masak nasi pun tak buleh.. kejap keras, kejap lembik sangat... kalau masak telur dadar pulak, tah kenapa macam pelik semacam... megi jangan cakap lah.... sampai mee kembang... kadang2 terlebih air sampai tawar jadinya... tapi tu dulu....... sekarang korang cakap je nak saya masak ape? gerenti menjilat2 jari okeh..... ~ bongkak sekejap...


tapi.... ~ ada tapi tu...... masak megi saya masih failed... tatau lah kenapa.. kalo masak, kompom tade air... airnya kering.... letak la banyak mana air pun, tetap airnya hilang... ~ nyampah!!! dah2 stop citer pasal ketidak tereran saya memasak megi, ni nak citer saya mencuba resepi dari blog dapur tanpa sempadan klik sini untuk pergi jengah2 macam2 resepi. dari blog dapur tanpa sempadan ni, saya berkenan untuk mencupa resepi sotong rempah kurma beliau... ~ memang terangkat beb.... dah2, malas nak cerita, meh tengok bahan2 masakan yang saya guna ~ saya olah sikit2......


.: bahan-bahan :.
sotong
1 biji bawang besar ~ hiris
3 ulas bawang putih ~ hiris
sedikit halia yang dihiris nipis
1 biji cili merah ~ hiris
garam, gula, ajinamoto

.: bahan disatukan :.
1 sudu rempah kurma
1 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit halia*
1 biji cili hijau*
2 ulas bawang putih* (*tumbuk halus)

.: cara membuat :.
sotong tadi, korang gaul2 kan dengan bahan2 untuk disatukan.. gaul sebati, kemudian perapkan selama 30minit.... kendian, panaskan minyak dalam kuali, tumiskan hirisan bawang putih, halia dengan cili merah.... tumis sehingga layu okeh... ~ jangan sampai hangus pulak... jagan over oke... pastu masukkan sotong tadi... gaulkan rata, kemudian masukkan hirisan bawang, tambahkan garam, ajinamoto serta sedikit gula. tak perlu tambah air ye puan2.. sebab sotong akan keluarkan jusnya sendiri...... so, kalo rasa2 da oke, padamkan api la k.. ~ tak padam api, terbakar umah korang pulak.... simple je kan? so, anak2 dara kat luar sana.... x reti2 mencoba? orang bujang leh masak, x kan anak dara x leh kan? ehem......

giler sedap beb.....

lepas siap2 masak ni, saya terfikir.... alahai senang je masak2 ni rupanya... tapi kenapa dulu bukan main susah nak menjadi? ~ mungkin dulu masak tak ikhlas.... bila dah start menjadi masakan tuh, baru ada semangat dan 24jam ikhlas memasak.. hehehhe selamat mencuba yea kawan2...

23 comments:

Anum said...

sangat rajin kan
best2

hyz said...

anum : kn rajin.. kalo x kebuluq....

Fezul Fadhley said...

mcm sedap jex... tp xminat seafood.. hehex

hyz said...

fadhley : mestilah sedap... tgk org y masak la.. hehehhe

Fezul Fadhley said...

kalo x? jeng3..

hyz said...

percayalah pada saya... wahai incik fadhley... hehhe

diana said...

kalau kamu kawen nak hantaran berapa??
heheheheh...

hyz said...

haiyoooo kak diana, banglo sebijik. kete ferrari 1, ngn kete kebal 1 cukuplah... tanak tamak2...

Fezul Fadhley said...

jrg sgt org panggil nama tu tuan hyz.. hehex.. cikgu form 2 je pnah.. hihix

Cik Ungu Kamila said...

jeles tau tak tgk budak lelaki pndai masak :P

hyz said...

fadhley : owh ya ka? slalu kwn2 panggil ape?
cik ungu kamila : hehehhe jeles keh? haiyooooo yu lagi pandai masakkan?

masyiu said...

wow~~~

hyz said...

masyiu : ape yang wow?

Hafeesz Amran said...

eleyh pakcik...senang jer nie...hahaha :D

hyz said...

dak kecik. ce try... ce try...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

hahaha...

masak megi xlepas lg eyh? hehe..

kira ok la leh masak sotong tu.. yg penting rajin nk mencuba...

GK xleh makan sotong alergik

fyna said...

slurrppp...
sangat sedap sotong tue.
nak try la macam nih.





jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot
:)

Puan Kutu said...

boleh jadik suami idaman wanita dah nie..dah ada talent romantis ala rasulallah nie.hehe..

hyz said...

GKSB : yup.. megi saya sentiasa failed.... sy plak elergik udang....
fyna : terai la.. senang jek...
puan kutu : yezzzaaa... komen terbaik setakat ini.. hahaha blushing saye...

Nur Raihana Baharuddin said...

asla..
rugi la..
hana x ley makan sotong..
alergic.. ;(

hyz said...

nur raihana : oho... x pe... myb sotong tu leh tuka udang or ayam.. hehehe

mrs.asrafovic said...

wow...bgus!!

bkn smua boy suke mmsak..

gud job yeah..:)

hyz said...

tQ mrs. asrafovic