Pages

Followers

Monday, 11 July 2011

jom masak bersama chef hyz #4 - mee goreng basah

hai hoi hoi.... salam isnin buat kamo2 semua... alhamdulillah, entri 10 perkara yang saya post semalam nampaknya lebih hangit daripada biasa... ( klik sini untuk baca ).. insyaallah, akan ada entri susulan untuk 10 perkara tersebut.. sabar yea..... saya ni baru je lepas mencekik... dah nak jam 3 petang baru nak lunch.... sebab ape? sebabnya dari pagi dok fikir2 nak masak apa.... ~ tak de idea...... last2 masak mee goreng je.... sebab dalam peti ada baki lebihan mee kuning yang masak malam kelmarin..... so, macam biasa, saya share resepi dengan korang ~ mesti korang terfikir... pehal blog saya ni banyak sangat entri masakan? heheheh nak buat camno? tengah ghairah memasak... sebab semua resepi yang diterai menjadi... ~ heppy la sangat kan?... 


.: mee goreng :.
mee kuning
sedikit daging
sedikit ayam
lada kering*
bawang merah*
bawang putih
udang kering* ( * dikisar halus )
kicap manis
kicap pekat
sos cili
sos tiram
gula, garam & ajinamoto
sawi & taugeh
telur

.: cara buat :.
mula2 korang panaskan kuali macam biasalah... letak sedikit minyak untuk menumis ~ letak minyak masak... bukan minyak urut key.... pastu tumis bahan2 kisar sehingga naik bau... selepas itu, korang masukkan hirisan daging dan ayam ~ mee akan lebih sedap kalo ada daging.. sebab air daging buat rasa lebih manis.... da agak2 daging dan ayam tu masak, masukkan sos tiram, kicap manis, kicap pekat, dan sos cili... gaulkan bagi mesra ~ bukan korang je leh men mesra2 ok, dalam masakan pun ada bab mesra2..... kemudian masukkan sedikit gula, garam dan ajinamoto... rasa ok tak... kalau dah ok, masukkan 1cawan air panas... biarkan agak pekat kuah tuh, barulah masukkan mee kuning.... gaulkan bagi sebati, kemudian pecahkan telur 1 biji, dan gaulkan.... masukkan sawi dan taugeh.... siapppp........................... selamat mencuba... >.~



42 comments:

Nurul Jannah said...

boleh try ni ..hehe

hyz said...

terai lah.. senang saje... ^^

syaz@rozelt said...

wah macam senang je kamoo msk..segan lak i yg pompuan nie mls msk,,haha

hyz said...

syaz : mmg senang meh... terai lah.. sodap woooo

katasifat said...

ada yang lebih ringkas tak?

hyz said...

katasifat : bulan pose kang i bg resepi yang ringkas2 key.. huh!

Fezul Fadhley said...

bahan2 yummy, tapi nape teksture mee tu nmpak hancus? :p

hyz said...

fadhley : biaselah kalo lelaki masak... x de maknenyer mee tu nak dibelai2.... maen hentam2 saja ma....

Bluewendy said...

huhu..sodap nih..=)

Fezul Fadhley said...

ptt lar.. rsnya mee tu kne potong2 ngn sudip kot..

aiman fanboy k-pop said...

eerrmm..boleh jd pengganti chef wan niy........

Adylia Qarissa said...

wah!! nampak menarik mesti rasanya pon menarik gak :)

iyan shazlind said...

sedap nampak...terus rasa lapar ni :)

i am S!L4H.. said...

pndai die buat. bole kawin dh. hehe

hyz said...

bluewendy : eh.. mestilah sodap.. hehhe
fadhley : hahha tau x po...
aiman : haiyoooo x de lah sampai cenggitu...
adylia qarissa : hehehe haruslah rasa menarik... cam tuannyer,... hehe
iyan : terai then mkn... x de lah lapo kang.. hehhee
silah : esok sy kawin.... hehe

Hafiz Al-Pazin said...

salam ziarah teman, semoga sihat makan mee sepinggan...sy nak char kuew teow boleh?

diana said...

nak oder..
mee bandung 2 ..
sirap 2 ye...

wah!!!
blog ni makin gelemer la akak tengok..
dah ada pembaca setia nampak..:)

PiEyjA said...

abg ...??? Pija nak ase masakkan abg nyh boleyh tak.... jgn lupe post... ngeeeeeeee

hyz said...

affu : char kuew teow? hahaha x reti buat lagi....
kak diana : alhamdulillah... jasa akak jugak... ^^
pieyja : hehehehe sila jamu mata pija dulu.. hehehe

Azhafizah[フィザ] said...

tetibe lapar ni..tadi berbuke makan sikit je..nak mee goreng ni boleh?

Maii Yusre said...

lapar..lapar..lapar = =

hyz said...

azhafizah : terai la.. hehehhe
maii : hehehhe.... g mkn lor...

bumbleB said...

wahh pandai masak.. best2.. heheh

hyz said...

bumbleB : buleh la cket2... hehhee

Ms.Az said...

tak suka ajinamoto!!! haha

hyz said...

ms. Az : x soka, x yah letak.. hehehe mmg ada org x mkn ajinamoto tuh....

Puan Kutu said...

waduh chef mmg terar arr msk mee..huhu

hyz said...

puan kutu : buleh la cket2.. amacam? leh jd bapak mithali x saya? hehe

syrupmasin said...

tolong masak kan bole?? :D

hyz said...

haiyooooo cik syrupmasin..... nak saya pos keh? hehe

PiEyjA said...

jamu mata..??? maksod abg ape ye....................................................................................... ngeeee

hyz said...

ya lah.. tatap la pic mee goreng ni sampai kenyang.. heheh

i am S!L4H.. said...

dh kwin blom ni? haha =p

hyz said...

silaH : mestilah...

Dieba Aizat said...

wah mcm sedap jew..leh la masak tuk dieba

hyz said...

dieba : mestilah sodap... hehhe

Hafeesz Amran said...

pakcik ni suka betol masak ek....huhu...btw sedap ke x tuh :D

hyz said...

dak kecik... tgk org la... da org y masak encem, mestilah sedap.. muahahha

aiman fanboy k-pop said...

ensemlah sangat2......

hyz said...

aiman : ensem la.. cb tgk betol2.. hahah

Hafeesz Amran said...

perasan jer hensem :P

hyz said...

dak kecik : hakikat x leh diubah.... muahahhaha