Pages

Followers

Monday, 25 July 2011

jom masak bersama chef hyz #5 - kacang kuda

assalamualaikum.... hai hoi hoi... maaf kepada pengskodeng2 tegar blog ini sebab semalam tak dapat nak update apa2.... sabtu petang tu balik terengganu kejap, malam tadi baru balik sini... so,memang letih sikit..... malam tadi sampai2 umah terus sambung melukis.... ni baru lah ada masa sikit nak update blog ni....



hahaha dah lama rasanya tak update mengenai resepi2 baru... sebabnya? mestilah saya malas nak masak... hehhee mood tengah melayang2 tah kemana... so, belom ada mood nak masak yang best2... heheh kali ini saya nak tunjuk cara2 masak kacang kuda... tau kacang kuda? ~sedap woooooo alah, kalau pergi pasar2 malam, selalu ada jual sama2 dengan kacang rebus.... ~kedua2 ni adalah peberet saya okeh...


hari tu tetiba teringin nak makan kacang kuda ni, so g lah beli kat kedai... sepeket rm2.50... so, cara2 membuatnya adalah rendam kacang tu dengan air selama 1-2 jam.. ( sampai betul2 kembang ).. bila dah kembang, korang rebus cam biasa sampai kacang tu empuk/lembut/masak... masa rebus tuh letak sedikit garam.... nah! siap.... mudah kan? sama2 berblogging  or ngumpat2 tuh or baca2 gosip tu, sama makan kacang kuda ni memang besh.... 




23 comments:

cik aisha said...

kacang kuda....huhuuu mmg sesuai la mkn smbl blogwalking...;p

katasifat said...

saya xsuka mengumpat dan bergosip...

maknanya, xbole mkn kacang kuda la eh??

syrupmasin said...

ohh kacang kuda ade yg bole buat sendiri eh??

hyz said...

cik aisha : sesuai kan?
katasifat : err... x suka ek? kalo camtu kn turun takhta lah
syrupmasin : yup... boley saje...

ibnuismail said...

sedap tuh....meleleh air liur.

katasifat said...

nyum..nyum..nyum..

*kunyahkacangkuda*

hyz said...

ibnuismail : heh kesat air liur yang meleleh tuh....
katasifat : nampak beno kuat ngumpat n bergosip... ~ takut kena gulingkan keh?

Kendra Bing said...

Discover blogs, pics and videos you otherwise wouldn't have at http://kendrabing.com Or submit your own today!

katasifat said...

manade? manade??

*sorokkacangblakangbaju*

ha3

Siti Arfah said...

Lme kot xmkn kcg kuda ni. :)

ShErA said...

suka makan kacang kuda... sedap makan panas - panas...

hyz said...

katasifat : kacang boleh disorok,tapi lemak x ley....
siti arfah : lama ke? alam mana tu?
shera : sedap kan?

aiman fanboy k-pop said...

2 jew?????ingatkan resepi buat kuih raya td.......haaaa......!nanti aiman buat resepi rebus kacang tanah yew ,abg hyz?hoohoo.....^^

hyz said...

aiman : saya tunggu.. x de siap kamo

diana said...

biasanya akak rendam 6 jam..

hyz said...

kak diana : 6jam? wahhh lama...

Siti Arfah said...

Alam mana tu? hah?

NuR 'aQiLaH said...

mam kacang kuda time dgr ceramah

-_-"

hawiz said...

sedap r kacang rebus nie....kt kelate byk ...rindu lak kt kg.huhu

amir aizat said...

kacang kuda best mkan mse panas2 kan,hehe

manja said...

nmpak sedap la plak....hehehe

Puan Kutu said...

aduh sedap!aruah pak sy dulu suka sgt,selalu beli soh aruah mak rebus..sy tak pnah nmpk benda nie kt kedai.so mmg tak penah beli!hakhak..

Pn. Sheila said...

emm... dh lama x makan kacang nie... tp pinggan tu i lg suka... hehehe