Pages

Followers

Sunday, 21 August 2011

... 10 perkara #4 ...

assalamualaikum... hai hoi hoi... selamat berhujung minggu kamo2 semua. pastinya cuti2 ni, ramai yang kuar shopping2 raya kan? al maklumlah, raya semakin hampir. pada mak ayah tuh, shopping2 gak, tapi anak2 tu kena jaga sama. pegang anak tu jangan sampai terlepas pandang oke? kang hilang susah pulak kan?


pada yang slalu skodeng blog saya ni, mungkin sedia maklum, setiap ahad saya akan buat entri 10 perkara ~ last week terlepas sebab tak sihat.... so, hari ini saya kembali hangatkan kamo2 semua dengan entri 10 perkara. kali ini nak kupas mengenai 10 perkara menarik tentang raya. jom skodeng2 jom...


.: 10 perkara menarik tentang raya :.

1. time raya nilah kita boleh makan ketupat, rendang, lemang, kuah lodeh, kuah kacang, dan segala makanan sedap2 kan? ~ ada jugak time2 lain kita boleh makan makanan ini, tapi feel tu tak sama kan?

2. time raya ni jugaklah kita boleh melantak segala jenis biskut, kuih dan kerepek kan? time2 biasa ada korang mencekik benda alah ini? tak de kan? ~kalau ada pun mungkin kerepek2 je kan?

3. time ni jugaklah korang ada masa untuk berkunjung ke rumah saudara mara, sahabat handai semua kan? time nilah segala macam saudara yang tak pernah kamo2 jumpa, kamo boleh jumpa time raya kan? ~ hari2 lain kalau korang cuti seminggu pun belum tentu korang nak p rumah2 saudara dan rakan2 kan?

4. time raya ni jugak, time budak2 gigih kumpul duit raya. ~ hari lain kalau budak2 datang agak2 dapat duit tak? hahahha

5. time raya ni jugak, lagu2 raya baru dimainkan dicorong2 radio kan? kiranya lagu raya ni sangat2 spesial yang tak akan diputarkan pada bulan2 lain. kan spesial tu kan? ~ agak2 kalau korang minta hot fm mainkan lagu raya pada hari buruh, diaorang nak mainkan tak? ce terai...

6. time ni jugak kita dapat lihat kerjasama satu family menghiasi rumah masing2 kan? masing2 dibahagikan tugas masing2. ada yang tukang cat rumah, ada yang sapu laman, pasang langsir, kemas2 rumah.... kan?

7. haaaa time raya ni lah kita sebok bermaaf-maafan kan? ~ errr hari lain tak boleh ke nak bersalam2 dan bermaaf-maafan? kena tunggu raya ke ke? tak kan?

8. time ni jugak masing2 baru teringat nak p ziarah kubur ahli keluarga dan saudara mara kan? ~ untung ada raya, setahun sekali ada jugak kamo2 ziarah kubur tuh... kalau takde raya? tak ziarah ke? bila2 masa je boleh ziarah kan?

9. haaa time raya ni jugaklah kita boleh tengok kemeriahan kawasan kampung diterangi dengan pelita minyak kan? cantik kan? ~ kalau kat kampung suke ronda2 kampung tengok rumah2 yang pasang pelita.

10. haaa time raya ni jugak telinga kita bingit dengan bunyi mercun, meriam buluh, meriam tin, mercun roket dan macam2 lagi kan? hehehhe ~ tak lepas jugak dengan berita2 jari putus sebab main mercun... tapi tak pernah ambil iktibar kan?

.: entri lepas :.


hey kamo : begitu spesial hari raya aidilfitri ini kan? memang bulan2 lain kita tak dapat apa yang kita dapat pada bulan tersebut.

hyz berbisik pada kamo : hargai saat itu...

26 comments:

qamarguyz said...

salam ziarah..
memang special ini hari raya, bukan seperti hari biasa..namun adab dan adat jangan dilupa =)

p/s: jelez kan?..meh jenguk..ada tag untuk anda..hehE

hyz said...

qamarguyz : mmg special kan raya? heheh hahha oke2.. sy jenguk2..

akuwanblur90 said...

duit raya??

hyz said...

akuwanblur90 : haaa kantoi x baca abes ni.. kan ada kat no 4 tuh? hek3...

aiman fanboy k-pop said...

haahaa.....kita adakn competition kumpul duit raya nak??????haahaa....kalo radio sibuk mainkan lagu raya,aiman plak layan lagu kpop..hahak......!!selamat hari raya!!maaf zahir dan batin..maaf kalo buat dance zapin n sebagainya tak mintak izin kat blog ni..heehee...peaceee!

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

hari raya memang sangat special . hari2 laen tade nak meriah cm nie . hehe

:)

hyz said...

aiman : errrr oke2.. kt tgk je nanti sape menang k.. hahha
ini belog saya : special kan?

May Maisarah said...

Takde orang yg tak suka hari raya kan.

btw, selamat hari raya, tuan belog!

Fezul Fadhley said...

ada tambahan : masa raya ni la baru dpt kenalan ngan sedara jauh ataupun dekat sebab lama x blik kpg.. hehehex

Acid+ said...

+Awesome,
Suka Hari Raya Bro!Nati Jemput Datang Umah!Ha3..

hyz said...

may : hahah mungkin aga jugak meh... slamat hari raya pd kamo gak may...
fadh : haiyooo ni mesti kes x baca abes entri kan? ada no 3 tuh meh....
acid+ : hahhaha nanti dtg dlm mimpi je.. hahha

Fezul Fadhley said...

yo la.. tlepas pndg plak.. =='

hyz said...

fadh : kantoi x baca abes entri. sob sob sob =(

Fezul Fadhley said...

soey lor... nk tuti pruti?

Princess Nusy said...

best2..tp raye skrg ni dh xsemeriah dulu..akak n abg dah keje..mlm raye bru balik..huhu..tp still sempat main mercun gasing..cntik..hyz pnah main x?hehe.. ^^

amni azmira said...

setaun skali sja nak merasa kemeriahan raya ni kan..

hyz said...

fadh : nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
nusy : pernah..... lelaki macho mestilah penah men mercun.. hahaha
amni : kan?

Fezul Fadhley said...

nt jumpa, sy bg k?

hyz said...

fadh : nak yang paling mahal... ngeh3

Jieha mohd said...

wahh btul2.. yg pnting mercun..
even haram..klu xde pon still xbest..bkn nme raye kn.. nk main bleh tp bpada-pada la kan? hee..
selamat hari raye :)

milo said...

wahh tak sabar nak raya..tapi sedih jugak nak tinggal puase ni..huuu

i am S!L4H.. said...

btol2..
mood raye setaon sekali je. hehe

eh2 raye aji ade lg..
ngee

hyz said...

jieha : yup... main berpada2 kan? hehehe
milo : kan?
silah : raya haji x berapa rasa sgt moodnyer.. huhuh

Edy Fee said...

hahaha lagu raya hari buruh..takleh blah.hahaha

ika said...

ada lagi! time raya la kte berabih duit raya tuk persiapan raya...=.=" time len xdak kan? habis kopak duit2...

hyz said...

fee : hahaha ce terai... hahha
ika : tau x pe... ika salah seorangnyer kan? haha