Pages

Followers

Wednesday, 10 August 2011

bila orang bujang buat biskut raya

assalamualaikum.... hai hoi hoi... alhamdulillah 10 hari kita berpuasa.... tak de lah susah mana puasa kan? tapi still ada yang ponteng puasa kan? ~ ni bukan perli, tapi hakikah okeh... oke, entri kali ini nak bercerita pasal saya bersama housemate buat biskut raya ~ wahhhh baru puasa 10 hari dah buat biskut raya kan?


hahaha tak de niat nak buat biskut raya sebenarnya. tetapi kebetulan baru dapat oven baru ~ housemate beli galaxy tab kat samsung kemudian tebus mata ganjaran dapat oven.... so, benda dah ada tak kan nak tengok je kan? so, tetiba teruja nak test2 buat biskut raya... konon2nya raya kang tunjuk kat mak masing2, anak teruna trang2 mereka buat biskut sendiri untuk raya ~ kan bangga sikit mak tuh.... boleh?


dah nama pun bujang, so buat biskut paling simple je kat dunia ni... hehhee biskut cornflakes madu.... nak resepi gak? haaaa hambekkkkk.....



.: biskut cornflakes madu :.
mentega
empingan cornflakes
gula
madu

.: cara buat :.
panaskan mentega bersama gula dan madu.... masak sehingga semuanya sebati .... dah tu tuang kat bekas berisi empingan cornflakes... gaul2 sehingga sebati... kemudian isikan kat cup2 kecil tuh.. then bakar dalam oven selama 5 minit. mudahkan? ce terai.. ce terai...

haaaa ni time isi dalam cup... ~ abaikan cup tonggang terbalik...

siap isi dalam cup... bersepah tak orang lelaki wat kije?

ni time bakar biskut. ~ abaikan bayang2 itu ye kawan2...

inilah hasil bakar biskut pertama... rentung ye kawan2

ha.... yang putih tuh hasil bakar untuk round ke dua... dah pandai sikit bakar ye...

2 hasil yang berbeza... korang nak yang mana? hahaha



hey kamo : pas ni nak terai wat kek pulak... agak2 boleh tak? hehehhehe owh ye.... sebelum terlupa, sape2 nak menang rm10,000 klik sini lah k.... kalau menang, share2 lah ngan saya..... =)



hyz berbisik pada kamo : buat biskut sendiri puas hati dari beli....

37 comments:

Cik Ca'ah said...

amboi,terer dah tu :)

hyz said...

cik ca'ah : haiyooo terer apenyer? rentung.. hohohoh

milo said...

haha ok la tuu ada la rupa biskutt..hehe syabas2! :)

masyiu said...

semangat tol...baguslah..lelaki suke masak....jadi idaman perempuan..har3~~

laskar pelangi said...

mak aiiii..rajinnya dak hyz nie..jom try wat agar agar buih plak..senang=) xpayah nak guna duit banyak pon..just beli agar2 dan segala pewarna jerp;)

masak lebih puas ati kan..hyz, sempat ke raya dengan conflakes tu? rasanya esok lusa dah habis..kih3 =D

Wanda Zieda said...

wow..lelaki kacak yg pndai masak..
ada pakej yg sempurna..hehehe
nt try wat kek coklat..msti lg gempak! :)

ayu jamal said...

hmm..orang bujang buat kueh raya mesti sedap nih

Mohammed Faizal said...

kuih feveret aku ni...tapi xreti buat. Akak aku buat berbesen-besen benda ni utk aku makan..terbaik la ko pandai buat kuih, masak pun pandai. gile cool

Cik Bell said...

kuih paling senang buat dan paling sedap!!hehe

wahh!! terharu pulak bujang ada semangat nak wat kuih rye.huhu

Fathiah Hamim said...

hehe yang neh kat umah tak leh buat awal2. habes nanti! =D

Ezzad Edzral said...

amboi,bukan main lg buat biskut..hahaha
nak rase gak,sedap ke x tu..huhu

deqlis said...

amboi..sedap nie...
rajin dia buat kuih:-)

Fezul Fadhley said...

cantik lg sy buat! huh!

Amy Syaquena said...

salam kenal, singgah dan follow sini.jemput ke belog saya..

Adibah Jumali said...

Rajin uh wat biskut.
awl nyep

manja said...

haha...bleh tempah ni....erkk....bleh x? hihi

Puan Kutu said...

en suami sy suka betul cornflakes madu nie..tp sy selalu buat main gaul2jer semua bahan.tmbah susu pekat manis sikit baru sedap.pastu br bakar..

alif ismail said...

uik...awalnye buat biskut raye??? betui ke ni hyz???

tak terbaKo ke kertas cup cake tu dalam oven???

Adylia Qarissa said...

hahahaaa..memang sah tangan laki yang buat biskut raya nie :D

Aida Omar said...

peh!! pandai hero nie buat kueh raya..nk tempah leh? hehe.. walaupun rentung buat pertama kalinya..

Aku Afzal said...

yang itam2 tu..kalau ko kata letak cekelat pon aku pecaya.mahal tu harga market.haha :D

Lalalililulu said...

wah rajinnye wat biskut...tahniah!!

nini said...

wah awalnya wat biskut....saya pun rasa nya beli je kut....erm...=D

0nenanina Vanilla said...

wah2..orang bujang masak..lepas ni xpayahla beli..wat sendiri je..

cucu umie said...

hehe..biskut conflakes mmg sudah smestinya ad dirumah setiap thun..btw, xnak yg hngus..kehkeh

cik violet said...

nak tergelak tgk y rentung tuhh..heee..

btw..nice..jrg laki nak wat kuih..haha

Cik Domo said...

my feveret biskut raya lah! ^_^
eh2, awalnya buat..
post kat umah sket! leh laaa...

DOMO CKP DYE NAK! XD

Afiqa Dayana said...

wah wahh, pandai dia buat ehh .
nanti nk dtg raya rumah kamo lah .
boleh rasa . haha :P

.zara. said...

haha! rajin! :)

nick dot anis said...

hahhaaha...comel biskut raya dia...nak ckit...

Asiah Termizi said...

Hahaha. Terernya.
Sedap biskut ni. Kat umah ni pun setiap tahun mesti ade biskut ni. :)

Asiah Termizi said...

Hahaha. Terernya.
Sedap biskut ni. Kat umah ni pun setiap tahun mesti ade biskut ni. :)

amir aizat said...

biase lattew,terhangus2 skit,ok per! nice laa

Princess Nusy said...

waah..dah start buat bskut raye ke?hehe..bgus3.. =)

nashfahrenheit said...

good job bro! bukan sume laki pandai wat kueh. tp serius cool, de oven. senang nak masak pape. do want! haha..

Gadis Butterfly said...

sedap nye..
lew tempah x?

Miss Nurul Atikah said...

ni biskut feverottt.. sedapppp3