Pages

Followers

Friday, 19 August 2011

...bila orang ensem buat cheese fruit cake...

assalamualaikum... hai hoi hoi... wah diam tak diam lagi 10 hari nak raya nih... pastinya para ibu tengah sibuk buat persiapan raya kan? para bapa2 pulak, sibuk cucuk kad atm je... hehehhe so, untuk para2 ibu sekalian ~ yang tak ibu pun boleh baca & boleh terai... saya nak share resepi kek pula kali ini....


alkisahnya, si housemate begitu sibuk suruh cari resepi kek ~ nak manfaatkan oven yang dia beli tuh.... so, jari jemari runcing saya mencarilah kat incik google. tup tup tup jumpa resepi cheese fruit cake. kenapa resepi ini menjadi pilihan? sebabnya, bahan2 yang mudah dan separuh dari bahan2 dah sedia ada kat rumah ni.. so, jimattttttt....


.: cheese fruit cake :.
340 gram mixed fruit
140 gram butter
140 gram cream keju
140 gram brown sugar
4 biji telur
160 gram tepung gandung
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil baking powder

.: cara membuat :.
1. pukul butter bersama brown sugar sehingga ringan dan gebu.
2. masukkan telur satu persatu, pukul sehingga sebati
3. masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4. masukkan bahan2 yang lain ( tepung, mixed fruit, cream keju ) ~ masukkan secara berselang seli bahan2 itu, pukul sehingga betul2 sebati.
5. masukkan baking powder.
6. masukkan adunan kedalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak.
7. bakar dalam oven pada suhu 170 darjah celcius selama 1 jam atau sehingga masak
8. sejukkan dan potong2 untuk dihidangkan...

nampak tak kesungguhan kami nak buat kek? sanggup beli alat penimbang dengan mesin pemukul. harga? alat penimbang rm7.90, mesin pemukul rm32.90

tengok!!! loyang pun kami beli... hehehe harga rm8.50 besar jugak loyang ni....

bahan2 yang dibeli kat tesco

sukat bahan2

incik housemate gigih pukul adunan. tengok orang bujang ensem buat kek.. atas lantai je...

adunan yang telah sebati...

hasil setelah dimasukkan dalam loyang, sebelum dibakar

taraaaaaaaa.... siap dibakar.... 

sumpah!!! memang sedap doh...



hey kamo : 1st time buat kek ni... alhamdulillah jadi jugak... cuma agak mampat sikit ~ sebab malas nak ayak tepung... hahahha.... biasalah orang lelaki buat kek. men campak2 je.. so, kaum2 wanita yang membaca entri ini, tercabar tak? ehhehhe

hyz berbisik pada kamo : belum cuba belum tau.

40 comments:

Heart Fairy Tale said...

Memangn tercabar. Nanti I buat jygak ehh ;)

CasaBlander said...

nampak mcm sodappp jak! hahaa :P

Wanda Zieda said...

wah...terharunya tgk...siyes berbakat! :)

BM said...

fuyooo...giler best buat kek
jadik pulak tu...
kena cuba resepi ni

hyz said...

HFT : nanti dah buat, post la.. nk tgk gak.. hihihi
casa : mmg sodap.. ce terai...
wanda : terharu plak dia? hehehe mekasih

hyz said...

bm : harus di cobain.. heheh mmg sedap...

diana said...

masuk bulu kaki dalam kek tu..
sebab tu kek mampat..
heheh

::FAIZ FARISH:: said...

nmpk lazat... hm... lapo

hyz said...

kak diana : hahhaha jahatttt
farisH : hahha lapo ke?

Mirul said...

nampak macam sedap, kasi la sikit

Adylia Qarissa said...

memang tercabar nie..huhuuu..untung sapa kawen dengan kamu..heheeee

Anum said...

bestnya kalau sis ada adik cm nie

Ezzad Edzral said...

amboi..bukan main lg die yer..hahaha
nmpk sedap...cmne la rasenye tu ek..huhu :))

kak lang said...

seyies! tercabar...kak lang xrati la wat kek ke biskut ke...msak lauk terror la..hihihi, huhu, nk bljar la dr chef hyz

Mohammed Faizal said...

untung...kalau aku duduk dengan ko memang aku pandai masak la jawabnye...macam sedap je ni

cik bulan said...

hahaha..org sukat bahan pakai agak2 ja..xyah pakai penimbang ok..=P..

conclusion:xtercabar pon..hahaha

shiya astalavista said...

sedapnyeee . wee ~

cik nur said...

tak per asalak bole telan sudah hehehe :)

erra kpop fans said...

hahahaha teror jugak eyh...??
bole lahh tercabar siket bg kaum wanita...
untung lahh siape yg dpt awk nty..
hahahaha suami je msak isteri goyang kaki.. :P

hyz said...

mirul : mmg sodap ni.. da bg resepi tuh.. heheh
adylia : tercabar? hehehhe terai la ape lg?
anum : hehehehhe dpt mkn kek slalu ek?
edz : rasanya tersangatlah sodap.. hehe
kak lang : sonang je buek kek ni...
faizal : hahaha.... mmg sodap ni
cik bulan : chef amatur mmg la kn guna penimbang.. heheh
shiya : hehehhe
cik nur : hehehhehe ^^
erra : goyang kaki? sy pelangkung isteri sy tuh kang.... haahhah

Mohd Izzar said...

walawehhh..tahniah...! haha

Judiene said...

Perghh!
Speechless aku!
Hahahaha.

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

pandai ko buat bro :)

hyz said...

izzar : hahaha tQ2 ^^
judiene : speechless? heheh

hazlan : hahha x de lah pandai mana

ifwat said...

memang susah wat kek ni.. aku slalu folow mak aku buat kek.. silap sikit bentat la apa la.. haha

Puan Kutu said...

nasib tak suka mixed fruit,jadi tak terliur pun tgok.hehe..

Gadis Butterfly said...

masakkan la tuk dieba hyz....
plizzzzzzzzzzzzz............

Princess Nusy said...

waaah..rajin btul hyz..nusy satu jenis bskut raye n kek pun xbuat2 lg..xjmpe cari buku resepi..haha..brg2 nk buat dh ade..aduhai.. ^^

Wanie said...

lapaq lapaq lapaq..

amir aizat said...

ohsem lar! hehee

oreocheesecakes said...

yummy2... sdp nyer...

hazeim said...

haduiihh !! teror nya dia . .huh ! sumpah rase sgt x2 tercabar

btw nmpk cm besh ..nk try r

putry arisa said...

ok.. TERCABAR NIE!!!
erm.. tak di nafikan lelaki memang handal memasak berbanding gurl..
~~dalam hati nie...
"AQ pon tak pandai nak wat bnda alah nie.. =P

Hafeesz Amran said...

puji diri sndiri nampak...hehe

LUTFI SYAFIQ said...

terbaikk arr kau... aku nak beli oven ngn mixer gak ni. haha

LUTFI SYAFIQ said...

aku buat kek ni nanti aku tag ko.. haha

hyz said...

syafiQ : sy tgu kamo tag... heheh

iyan shazlind said...

owh..ini resipinya ya...ish2 rasa tercabar sungguh ni...kena gi beli oven ni..hehehe

sha my heart said...

cream cheese tu yg agak susah sikit nak cari. kalau bahan ada depan mata, memang suka buat makan juga. haha~

mesti sedap kan. =) terliur dah ni.. hihi~

athirah said...

duk umah bujang... mixer pun xde... x sangka mixer brand tesco pun ada... nk g cr r ptg ni.. hahahhahaha