Pages

Followers

Thursday, 29 September 2011

jom masak bersama chef hyz #10 - pengat labu

assalamualaikum... hai hoi hoi... hari ini saya buat entri dapur bujang lagi ek? al maklum lah, labu2 hari tu masih banyak lagi. so, minggu ni, menu kat rumah ni semuanya berasaskan labu. heh3. kali ini saya terai buat pengat labu pulak. first time buat ni. jom tengok cara buat.


.: pengat labu :.
1 biji labu manis
santan cair
santan pekat
1 biji gula melaka
2 helai daun pandan
sedikit garam

.: cara buat :.
1. potong labu mengikut suka hati kamo
2. masakkan labu bersama santan cair, sehingga setengah empuk
3. masukkan gula melaka yang telah dipotong2 kecil, dan masukkan daun pandan yang diikat kemas
4. setelah gula larut, masukkan santan pekat dan masukkan garam.
5. biarkan didih sebentar, kemudian padam api. dah siap dah tu....


hey kamo : mudah je kan kalo ikut resepi saya ni? heheh ada sesetengah orang tambah biji sagu dan lain2 lagi. tapi ni pengat simple orang bujang je.. heheh terai la... selamat mencuba

22 comments:

Puan Kutu said...

ini sy tahu buat.kehkeh...tp kamo kira terer juga bab masakan pasal desert pun pandai..:)

eddy syrol said...

pengat pisang selalu lah mkn

DRceria said...

DRC pernah buat jugeekk pengat labu ni... soodap..

BisMi Aishah said...

eiii lama tak mkn...
sedap nyee

gilaweb said...

sodap skaliskala makan

Adylia Qarissa said...

dkna tak suka makan labu :)

cik nur said...

kita makan labu hehehe tapi kalo ganti denganpisang sedap jgak kan hehehe

Ungu Violet said...

buh bijik sagu pon bez gak...yummy

budakijaupendek said...

pengat labu pun sodap!
menyelerakan.

::FAIZ FARISH:: said...

nampak sedap

0nenanina Vanilla said...

sedapnye lame x makan..nak rasa sikit bole?

teha said...

rajin nyee die masak !

ciNdhaDahniEa said...

nak ! huhu

Judiene said...

Taknak masuk Masterchef Malaysia ke?
Yang season 1 dah nak tayang dah, tunggu season 2 la ye.
Hehehe.

p!q4h b@guss said...

sedapnya... :)

nick dot anis said...

hyz..umah u kat mana??i nak pindah duk sbelah umah u la...hahaha..

nnt upah u masak hari2..hahha

IMANSHAH said...

pengat rambutan ade tak?? nak order la

My SweetPea said...

uiiiiiiiiiii...rajinnya kamu...baguih baguih

ctk said...

ct suka makan tp xreti buat..thank ajarkan..hehehe..

bella luna said...

hehe, terkedu jap sebab aku tak pandai buat even suke makan,.thanks, boleh cuba resepi nie next time,hehe

MakNgah said...

ni pengat labu ni satu periuk aku hadap sorang je.. sedap xingat2..

chinta qiela said...

bila baca je tajuk entri ni , qila tersenyum . haha ! pandai jugak kan hyz (: mesti sedap .