Pages

Followers

Saturday, 24 September 2011

youtube : apa yang orang2 itu dapat?

assalamualaikum... hai hoi hoi... ahhhh penat masih terasa. malam tadi baru sampai KL. pergi mana? hehehe ada lah... so, semalam memang tak larat nak blogwalking atau nak komen2 entri kamo2 semua. maaf ye... tapi tak pe, hari ini saya terjah sorang2 ek?


oke, hari ini saya nak bercakap mengenai budi bahasa kita. bila bercakap mengenai budi bahasa ini, tentulah ianya berkaitan dengan tutur bicara kita melalui percakapan lisan, mahupun penulisan kita kan? kamo2 penah tengok youtube? tipu kalau tak pernah kan? ~ dosa ye tipu2... bila tengok youtube, kamo2 penah tak baca komen2 bawah video tersebut?  meh saya bagi contoh komen2 yang tak mencerminkan budi bahasa budaya kita k...



haaa... pernahkan baca komen2 seperti ini? mungkin kamo2 pernah baca komen2 yang lebih hebat dari ini. kadang2 saya terfikir, apa yang orang2 itu dapat dengan berkata2 kesat seperti itu ek? yang pastinya orang2 itu dapat dosa.... fikir2kan lah k... 


hyz bisik pada kamo : jaga pertuturan







20 comments:

aiman fanboy k-pop said...

errrmm..tak tahulah...diorg ada hak untuk bersuara..apalah hak kita nak tutup mulut diorg tuh....
tuh tak tengok lagi blogger hina n hentam kpop...^^

si kiut lavender said...

budi bahasa lambang identiti diri..:)

DRceria said...

kalau omputih translate bahasa kita kt cik google translate msti lawak kn baca komen maki2 tuuu.... :P

::FAIZ FARISH:: said...

slalu gak baca komen org kat youtube tu.. hehe gempak

i am S!L4H.. said...

komen2 kat utube mmg macam tetttt.

kpah k-poh said...

dosa kering...

Eikyen said...

haa ~
emg slalu bce komen2 cm 2
bese r
ml0t urg xley nx tt0p
:))

Cik Itam said...

da banyak cik itam baca komen kat utube...jrg la jmpa y elok2=_)

Cik Itam said...

da banyak cik itam baca komen kat utube...jrg la jmpa y elok2=_)

acik teyha said...

aiyoo...teruknye bahasa mereka2 tu..mane pergi budi bahasa..

nasyitahahmadzaini said...

ohoi hyz,,,mmg pon...kekadang rs nak sound je depa sume tuh...tp bile pkr blk,,,if kite sound,,,same je kite macam die...baek diam aje -_-

nick dot anis said...

mmg byk pon kata2 yang tak sedap dibaca lam site2 macam ni..yg penting jgn tiru sudaaa..jd kan iktibar sbb org2 macam ni mentaliti sgt rendah:-)

Puan Kutu said...

itu bahasa orang takda adab!

budakijaupendek said...

mereka ni menaip dlm keadaan marah.
tak fikirkan bnda lain dh.
biasalah,
kalau dh marah.
tp sy tak pernah lg cuba komen kutuk-kutuk ni.
tak berani. hoho

teha said...

betol2.. budi bhase tu kan budaye kite :)

Anif Abdullah| AA said...

tah apa2 komen kat youtube tuh..baik baca komen kat blog aku,sume baik2.. hehe.. *kene tapis

pudenz said...

kan..dok maki hamun org dlm youtube tuh..tah pape...
kot ye pon x puas hati g ar ckp dpan2..
stakat dlm youtbe...bajet org tuh dgr la plak an...
haha

eddy syrol said...

hyz, ni eddy.. kalau eddy nak temu bual hyz untuk segmen kat blog eddy, boleh tak?

yusuflaili said...

Salam;
Sekarang ni mulut manusia dah tak ada insuran lagi dah...cakappun dah ikut suka hati..

syafiqakarim said...

kalau tgk youtube aku suka baca komen depa.ada jenis supportive ada tu maki kaw kaw.rasa hebat sgt try lah upload video.ada brannn?kankan.
da tu maki,mcm xde penah buat dosa je lahhhh