Pages

Followers

Thursday, 20 October 2011

jOm masak bersama chef hyz #11 - sup telur

assalamualaikum... hai hoi hoi... ahaaaa kali ni, dapur bujang menampilkan masakan simple nak mampos!! sesuai untuk orang2 bujang yang pemalas, tak kira yang bujang itu lelaki, perempuan atau mempunyai kombinasi keduanya. pada ibu2 yang pemalas pun boleh join buat resepi ini... ~dush3 celupar betol mulut!!!


.: sup telur :.
2-3 ulas bawang putih*
1 labu bawang besar*
1 inci halia*
1 batang kulit kayu manis
telur 4-5 biji
air secukupnya
garam
mak aji ~ kalo nak letak
1 sudu kecil serbuk pati ayam
* korang boleh tumbuk atau hiris2, tapi tumbuk lebih masyukkkk

.: cara nak buat :.
1. panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan kulit kayu manis.
2. masukkan bahan yang ditumbuk tadi, goreng sehingga naik bau
3. pastu masukkan air secukupnya ~ terpulang nak banyak mana tunggu sehingga mendidih
4. masukkan garam, mak aji dan serbuk pati ayam
5. bila semua rasa dah oke, pecahkan telur dalam sup satu persatu.tunggu seketika, dan siap untuk dihidangkan


.: tambahan :.
kalau nak sedap lagi, boleh di tambah kentang, dan daun sup




34 comments:

eddy syrol said...

mintak sketttttttttttt!!!

♥Aien Najwa♥ said...

wah..mcm sedap nih!!~~=)

Anum said...

hebatnya pandai masak

nyssa said...

cm sodap ! den nk cubo la.
heee ~

m0sHiE~ said...

cam sedap je. kena cube gk ni.

Ujie said...

kalau versi saya, takde letak kayu manis & halia.
lepas tu ada tambah serbuk lada putih. kuning pulak kasi pecah.

Adylia Qarissa said...

macam pelik jer colornya..hehee..resipi orang bujang nie..boleh cuba :)

Noramira Kassim said...

nak jugak..lapar nie!!!

Ungu Violet said...

buh cendawan..meletops..yummy..:)

Fabulous Me said...

Anak sapa la yg pandai semua ni..? Pandai nyanyu, pandai msk, pandai menyanyi, menari.. Uhuk..uhuk..

NuR 'aQiLaH said...

x suka sup. lalala :p

Puan Kutu said...

selain kentang,klu letak sohoon dengan sayur fucuk lg mabeles.peberet aiman telur sup nie.sekian terima kasih..:)

::FAIZ FARISH:: said...

sedap

sis92 said...

weweeet budak bujang main masak2
suap sikit :)

Nurul Izzati Zakaria said...

rajinnya org bujang msk.. huhu..

Cazari said...

letak kentang sedap gak

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

halamak . sedap tu . nak seket bole :)

aiman fanboy k-pop said...

abg hyz buatlah...nanti aiman makan..:)

QasehSuci said...

betul2 dapur bujang nie hyz...hehe

diana said...

lain kali masak jangan bubuh mak aji ye..biasakan..
nanti dah tua sakit sana sini..
kesian kat anak bini..:p
heheheheh

~Nana 귀여운~ said...

ala..senang je nak buat....tutup mata jer..haha

hawiz said...

hehe..sedap kot..kih3

m!3yr4h_LolLy said...

simple dimple jep. boleh try nie kalau tahap kelaparan memuncak.

Michada said...

lapar la skrg..pos boleh???

CintaKhadijah said...

tak pernah makan sup telur. serius! bleh cube ni..heee.:P

White Dove said...

sedap tu. ^^

Niza Romli said...

makAihhhhhh...terlioq!

oke2 nak pi buat la ni (mmg tgh lapar pon) :P

ceritasekupang said...

nampak sedap kot...

khairul said...

not bad tu bro !

~ selowmelor ~ said...

auch! terasa pada line paling bawah tu:p tp bkn ibbu2 lg cuma istri:p

ctk said...

ayoyoyoyoo...tinggal kt umah sewa nanti, confem ct try :D

nick dot anis said...

i tol2 malu ngn u hyz..pandai n rajin tol masak huhu

dela said...

tq dik... kongsi tutorial tu.... pandai masak pulak.... Ha...

Cik Nurul said...

peehhhh mls2 masak pon kalaw pandai masak tu sedap jgk kan kan.. ehee~