Pages

Followers

Wednesday, 2 November 2011

dunia BLOG : cara saya & tips traffik

assalamualaikum... hai hoi hoi... sebelum2 ni ada rakan2 blogger minta tips blogging. nak tips tu saya tak ada lah. tapi hari ni saya share macam mana saya buat hari2. mungkin sedikit sebanyak boleh membantu kamo2 yang baru nak kenal dunia blogging kan?


1. update jangan malas
kalau boleh, update entri kamo sehari sekali. kalau rajin 2 3 pun lagi bagus. kalau saya, memang hari2 saya update 1 entri sehari. cuma ahad je saya cuti, sebab selalunya hari ahad keluar mengonjeng ke sana sini. kalo dok umah je tuh, memang update jugak lah. ~ tapi hari ahad adalah hari malas saya.. hehehe


2. blogwalking pun jangan malas!!
haaa ni penting. jangan malas! blogwalking adalah salah satu medium untuk pastikan traffik kamo maintain dan pastikan blogger2 yang kerap ke blog kamo tak lari laju2. haha. apa yang saya buat, setiap pengunjung yang menjerit2 ayu kat kotak jerit tu, wajib saya balas balik. selalunya saya akan blogwalking sehari 2 kali. pagi sekali, petang atau malam sekali ~ ikut masa free.


3. saling komen mengomen
haaa yang ni penting jugak... sape2 yang saya komen entri saya, wajib saya komen balik entri diaorg... bab ni, kita saling lengkap melengkapi antara blogger. kalo orang je komen entri kamo, tapi kamo tak mo komen entri orang, lama2 orang nak datang blog kamo pun pikir 2 3 kali... ~ alamak, banyak hutang komen blog kamo2.. tertinggal beberapa entri dah ni.. tapi ada jugak yang time bw, saya terus komen... tengok entri jugak la....
err ada kaitan tak dengan entry? tak de kan? 





kalau ikut cara saya, pagi saya hanya blogwalking, petang hanya komen kamo2 yang komen saya ~ balas komen, malam sesi membaca entri, komen sikit2 sama blogwalking. amacam? ada gaya tak? hek3... sebenarnya tak ada tips sangat la.. setiap orang ada cara masing2 untuk up traffik kan? ni cara saya.. cara kamo plak camner ek?

53 comments:

Ku Azhar said...

sm la cara kita..

BeaN MorENo said...

nice tips...yang penting ikhlas

afzalsukasuki said...

cantik seat belt..mana beli?

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

tip yg bgus . tima kseh :)

Anum said...

kena rajin update

White Dove said...

thnx for the tips hyz! ^^,

DRceria said...

traffic kamu tinggi sebab muka kamoOO...hahahhahaa
:P

...:::Ms Quincy:::... said...

hye..bagus jugak cara kamu ni..terbaik!!

NormaLiza Mah said...

sama lah kita... tips tu betul....
singgah2 usha entry usha iklan, sama2 tingkat tabung blog....
like like.....

wAnA said...

eh..betul tu ^^
nice tips.

Adylia Qarissa said...

tanda penghargaan bila kita kome blog orang yang komen entry kita...heheee

eh..nak komen kat sini la..

gambar tu ada kaitan dengan tajuk cerita cinta kita tau..hahahaaa...

ctk said...

cara kita sama hyz...tp kamo lebih pOpular..hihi..mesti ader tip secret neh..pkai jamu ke..haha

Judiene said...

Tips kita sama. Hehe. Thanks for sharing!

:D

asri (asrirayrock) said...

Tip yang bagus......Thanks

hawiz said...

betol2..stuju sgt2

faizal mohd said...

wah sharing is caring. cara kita sama. hheehe

Khairiz said...

tip dan usaha yang bagus...teruskn :)

::FAIZ FARISH:: said...

akupun buat bnda sama... ahad cuti.. lol

Puan Kutu said...

yg jerit2 kt kotak shoutbox tu kadang2 tak smpt balas jejak.sbb kadang2 busy.tp klu komen entri mmg wajib terjah dan komen..sy lebih menghargai org yg komen pasal dia baca entri kita,klu tak pun msti tgok tajuk..yg jerit2 tu,dtg nk melepaskan batuk jer..haha tp bkn semua...

misTeaRed said...

saling melengkapi!!! i like ayat tue...hehehe...

Rawlins Ichigo Takashi Lutz said...

Terima kasih kongsi tips...
bagi la lagi ye...
jangan kedekut ilmu...
hehehe

cik nur said...

hurm tuh la betol kalo nak berjaya kena la usaha dan rajin kan :)

roha said...

hai, saya komen ni hehe.. btul la tu, kena buat hari2 3 benda tu update, blogwalk n komen.

Boboi Boy said...

Tips yang mantap nie ! hehe .Kena ikot nie :D

zana said...

terbaik ;)

My SweetPea said...

baik cikgu!!!!saya ikot...:D

Dr Zatiel Ismail said...

hi. jujurnye tips kamu ni. baik hati. hihihi. tapi sy ni takde masa sgt nak buat bw yg bnyk. kalu sy buat, nt tak keje, kalu tak wat keje, jem la klinik saya ni hihihi.

Mohd Zakwan said...

ya blogwalking itu penting !
aku dah komen sini, jom komen kat blog aku pula.hehe

thanks for the tip -- top :D

sabry oppa said...

same lah dengan ape yg saye wat... tapi dah nak exam ni.. slow ckit lah! eh, thanks! insyaAllah boleh jawab punye exam sabry oppa tu nty.. juz doakan SABRY OPPA je k..hahahahaha..doa kawan2 amat bermakne bg sabry oppa..

Alin Marlini said...

masa sentiasa mencemburui..hehehe

Mohd Azrul Aziim said...

kadang-kadang kontang idea la hyz..huhu

Niza Romli said...

wah...bagus tip ni. boleh ikut ni... :)

~Nana BamBam~ said...

mmg itu tips saya pon..heheheh :P

nang.it86 said...

betul tu sumer...bro nyer tips tu terbaek...tips utk jangka panjg tu..
:D

bErRy^BeAr said...

betol2..lebih kurang je caranye

Akif Azfar said...

usaha tabgga kejayaan..remboxx ni newbie...kena amal tips nii..thanx bro...

Akif Azfar said...

alahai..wrong typing lakk..hihi

husnazahidi said...

most of da tips sma r..haha..
slagi x abeh bw, komen plus shout..asa x puas..XD

onie said...

definitely! :D

Nizam Aziz said...

Thanks for tips cegu. hehe :D

PrinceMirulJr said...

terus rasa nak komen....

Run Away said...

ohsem beb....-5-

Run Away said...

ohsem beb....-5-

shida'R said...

setuju ^_^

NuR 'aQiLaH said...

selalu maleh update xde idea... Y_Y

yusuflaili said...

Salam;
aku lebih kurang sama dgn awak juga..satu entri je dlm sehari yg lain tu utk balas komen dan blogwaking serta baca dan komen.

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

bw sambil baca entri sambil komen2..:)

♥Aien Najwa♥ said...

Ya Botul tu..jangan malas2..tp kadang sy malas gak niy..=) hehe..

si robot comel said...

sokong sokong!!

Anastasyea Aida said...

yang penting jangan malas .. (",)

www.anastasyea.com

Amer Strive said...

wokeh!

Easy Official said...

ooo macam tu ke..I will apply it..thanks for the tips..

Mie Hishamuddin said...

yup..agreed! =)