Pages

Followers

Friday, 4 November 2011

jOm masak bersama chef hyz #12 - bubur kacang hijau

assalamualaikum... hai hoi hoi... hari ni, bizi dengan tempahan cheese fruit cake. dari awal pagi kena buat. lepas tu kena hantar dekat pelanggan. tengah malam dah bertolak balik johor untuk raya. kalau dah balik kampung tuh, memang tak on9 lah... huhuhu


oke, hari ni, dapur bujang nak share resepi bubur kacang hijau. saya ni memang minat bubur kacang hijau nu. sedap. dalam bulan lepas je 3 kali saya buat bubur kacang hijau ni.. hehe oke, jom tengok bahan2nya k...


.: bubur kacang hijau :.
kacang hijau
santan
air
1 biji gula melaka
sedikit garam
daun pandan

.: cara buat :.
1. rendamkan dulu kacang hijau dalam 1jam ~ untuk bagi kacang hijau lembut dan cepat masak
2. kacang hijau yang di rendam tadi, di rebut bersama air yang secukupnya... rebus sehingga kacang hijau empuk/sedikit hancur
3. masukkan gula melaka ~ ikut kemanisan yang kamo2 mahu saya guna tak sampai 1 biji gula melaka. saya suka kurang manis
4. biarkan gula larut, kemudian masukkan daun pandan dan santan..
5, masukkan garam, kemudian tunggu sehingga santan masak dan sebati, padamkan api. siap!!!

hey kamo : amacam? senang je kan? senang, cepat dan sedap dimakan.. hek3.... oke, saya nak sambung buat tempahan kek ni... kang saya terjah kamo sorang2 k... 

42 comments:

White Dove said...

Slmt pagi! wanginya kalau bubur kacang masak dgn daun pandan tu. santapan mata sambil sarapan pagi ni. :)

Anum said...

hehehe
sedapnya

cik nur said...

kalo nur suka pengat pisang jaa :)

yusuflaili said...

Salam;
Aduss!!..bubur kacang nilah yg paling saya tak suka sejak dari kecil lagi..tak tahulah kenapa saya tak suka bubur ni.

hawiz said...

tuddddiaaaaa.......sedap2..tp kalo cendol pulut ade tak?..hihihi

Adylia Qarissa said...

dkna kurang suka makan bubur kacang hijau..kalau bubur pulut hitam makan sampai jilat jari :)

ch000tz axoera said...

errrkkkk mcm sedapppp jerrrrr......

khairul said...

lama x mkn buboq kacang

Yatt S. said...

sedapnya. dah lama tak makan. petang ni boleh buat :)

Rosalia said...

sedapnya la. kalau tmbh durian pergh!terbek

Fabulous Me said...

Wahhhhhhhhhhhhhhh! Untong laa

♛RaRa♛ said...

fuyooo cikgu pandai masak la....;p

si robot comel said...

mak ai lapo lah pulak, nak kena buat ni,hehe

Naeiza Aizawa said...

uiii sedapnyee...
(terliur ni !!) :)

Puan Kutu said...

malangnya apa jer yg berasaskan kacang hijau sy tak mkn..

bubur kacang mkn kuah jer plus biskut dipatah-patahkan dalam kuah..emmm yummy!

::FAIZ FARISH:: said...

aku tak berape suke makan yg ni...

♥Aien Najwa♥ said...

conclusion nyer : memang chef terbaik lelaki..hukhukhuk..tapi xberape minat ler plak..try wat bubur kacang merah, waaaa, baru saye terliur kawan ! hehe..

Semut Senyum said...

ciks semut sangat suke bubur kacang ni....=)

blog-tips-kurus said...

waaaaa.. nak bubur pulut itam la chef. hehe!

cop! cheese cake guna philadelphia ke? :-)

sis92 said...

bagus2 untung siapa isterinya nnti hehe

Ungu Violet said...

bubur kacang mamam ngan roti...cedapp..:)

FREE_MOVIE said...

waow kacang ijo kesukaan saya ne,,,nikmaaaaaaaaaaaat

NAZRUL AZAT said...

manade org mkn bubur kacang raye2 ni :-)

Noramira Kassim said...

teror arr cekgu/chef hyz sumer boleh masak...saya suka makan!!!!nak!!!!

Daddylicious said...

makan rajin arr...hehe

amranaiman said...

kelas kau maria pndai buaat bubur :D

RinsyaRyc said...

amboi... bubur kcng >_<

<---suke mkn bubur~

RinsyaRyc said...

amboi... bubur kcng >_<

<---suke mkn bubur~

Edy Fee said...

aik dh bertukar jd tukang masak lak skrg ye...
dh update blog.ehhehe http://edyfee.blogspot.com/2011/11/karipap-pavilion.html

~Nana BamBam~ said...

tau ker buat lasagna ??? huhu

♥ shaheizny ma ♥ said...

wawawa.. sedap tu..~

ctk said...

rase cm dh lme xmakan...akn ku buat nti hyzzz...thank 4 the resepi chef :)

misTeaRed said...

alaaaaaaa......ble nak dapat rasa chef hyz yg kurus ni msk ea...hurmmmm..

Fezul Fadhley said...

mintak!

♛RaRa♛ said...

fuyoo,berbakat lah..^-^

Cik tikah said...

wah! sedapnyaa!! :)

ika said...

nyum...nyum...nmpk sedap giler...:D

Pink Diary said...

talent ko ni masak2 kan. nt amek course masak2. jgn rugikan talent ni. keje pon senang nt kalau ade background kos masak2.... esp kalau nk keje oversea, demand tinggi beb.

Cik Nurul said...

masuk lah master chef... =)

Nizam Aziz said...

love this ! thanks for sharing cegu ! :)

Run Away said...

my pebret...nampak sedap...;d

Run Away said...

my pebret...nampak sedap...;d