Pages

Followers

Sunday, 25 December 2011

review : tinta perasaan

assalamualaikum... hai hoi hoi... maaf, semalam petang tak dapat nak teruskan segmen review. sebab pergi kenduri kawen sampai ke malam. balik rumah terus buat kuak lentang kat katil tak jengah laptop pun ~ blogwalking memanggil2 pun aku buat pekak je. huhuhu. tengah hari nanti, nak balik johor pulak. so, segmen review akan disambung setelah balik dari bercuti ye kawan2. hhe.

oke, segmen review hari ni, memperkenalkan blog tinta perasaan : jari menari nari mengikut telunjuk perasaan ~ kelas ko tuan tanah. ini pun blog otai. berblog sejak tahun 2009 ~ betulkan saya kalau silap ye tuan tanah. tuan tanah mnggelarkan diri sebagai rapunzel cikilolo ~ saya nak panggil cik ciki saja oke? 


keseluruhan blog cik ciki ni adalah sangat ringkas tetapi agak suram. kenapa saya cakap agak suram? sebab tema yang ditonjolkan tak membangkitkan mood wow kepada pengunjung. gabungan warna juga agak hambar. pink + coral pink + merah untuk font + biru untuk header tidak berjaya menceriakan blog tinta perasaan ini. mungkin saya bolh suggest kan warna2 seperti merah = membawa mood membara dan semangat, biru membawa mood santai dan cool atau hijau yang mewakili kedamaian. sebab blog ni pun adalah luahan perasaan kan? so, lebih kena kalau tema itu mewakili warna perasaan ~ ni sekadar cadangan. 


sekiranya cik ciki still mahu tema pink, mungkin kena tukar gabungan warna2 pink tersebut. sebab keseluruhan warna blog juga memainkan peranan untuk menarik perhatian pengunjung yang datang. font 'tinta perasaan' pada header jugak tidak menonjol dan agak tidak sesuai dipadankan dengan biru awan. ~ so, mungkin boleh di fikirkan kesesuaian disitu k. font pada entry jugak agak tidak sesuai menggunakan merah. seharusnya cik ciki memilih warna yang lebih gelap untuk font, bagi menonjolkan font agar tidak tenggelam dengan latar belakang pink tu. 


seterusnya, mungkin cik ciki boleh update bahagian bloglist tu, sebab ada yang tak update sampai berbulan2 still ada dalam bloglist. bahagian ini juga penting ye sebab, kalau cik ciki letak blog yang aktif dalam bloglist, dan blog itu juga letak blog cik ciki dalam blog dia, so kebarangkalian untuk orang lain dalang ke blog cik ciki adalah tinggi. so, rugilah kalau tak update kan? yang lain2 tu, mungkin boleh di kemas kini lagi. susunan harus lah kemas. mana yang tak penting, tak perlu diltakkan dalam blog. cik ciki boleh lihat blog2 lain untuk dijadikan contoh. selain itu, cik ciki perlulah rajin2 blogwalking ye. barulah entry2 yang ditulis dapat dikongsikan bersama pengunjung... =)


kepada kamo2 semua, jom terjah blog tinta perasaan ini. dan jangan segan2 nak follow beliau k... jom blogwalking ke sana jom!!!!

18 comments:

hawiz said...

ouh..suggest untuk my blog lak..pliss..plis..hihi..

Rapunzel Cikilolo said...

thanks for the tips :)

AwieKashi said...

wow,,,untunglah...reviw belog gituh..bila la org nak review belog aku kan..


#mengharap.. HAHAHAHA!

CekbOlat-bOlat said...

oh.. bolehh pkai jgak review yg ke blog lain ni.. kire msing2 take note la kan?

#sdg mncatit !

Joe_Hans said...

amboi..kemaen yer macam adlin aman ramli dah nie... seram nieh... hahahhaa

Ungu Violet said...

dah terjah..:)

Juliet_iRa~" said...

wah rajin..;p

nak terjah jap..

Puan Kutu said...

eh belaiu nie br dtg blog sy,dh berkenalan.kemain cikgu..g terer arr bab warna2..sy apa pun taktau.hehe..

cinta misae shin chan dh update.semakin kehilangan rentak.makin bosan kan mini novella nie?nak stop je tp jln cerita masih byk dlm kepala,cuma dah malas nak menaip.hoho..

EmpayarUtama said...

camana kalau ada seploh orang review pastu semua review tak sama eh... pening tuan belog yang direview tu hahahah

Cik tikah said...

ok,jom terjah!

chemay said...

niceee.
ace cube komen belog chemay pulak.
teringin nak tau kekurangan belog chemay tu.
hehe
:P

TiraPengemis said...

jom terjah...hehehe

si kiut lavender said...

oh yeah men terjah2..:P

shida'R said...

terjah skg ^_^

aiNa yaZiD said...

yeah...! serbu ini blog.. =)

m!3yr4h_LolLy said...

info yang boleh membantu semua orang. heee. nice

Nizam Ijam said...

review aku pulak..haha

budakijaupendek said...

hehe
dh review blog orang lain pula ye ?
keep it up! ^^