Pages

Followers

Tuesday, 31 January 2012

status halal tepung cap sauh & subway - jawapan dari pihak jakim sendiri

assalamualaikum... hai hoi hoi... hari ni aku nak cerita pasal dengki mendengki @ tabur pasir dalam periuk nasi orang lain a.k.a khianat!! terbaru adalah cerita mengenai robert kuok telah menipu rakyat malaysia untuk mendapat keuntungan berlipat ganda. aku yakin ramai antara kamo yang tahu isu ini kan? sebab ianya tersebar meluas kat facebook. 

sebagai orang islam, mau tak cuak bila tepung gandum cap sauh & cap kunci yang dari kecil kita telan tu dikatakan mempunyai sumber babi? pastu ada peluntur merbahaya pulak. aku baca mula2 pun aku cakap terus terang aku cuak. tapi aku tak bodoh macam orang yang sebarkan cerita tu. aku terus email dengan pihak halal jakim bertanyakan status halal produk tersebut. berikut merupakan isi email yang aku hantar : 


Pertanyaan / Maklumbalas : assalamualaikum. saya ada terbaca di facebook berkaitan status halal tepung cap kunci & cap sauh. serta roti massimo dan minyak makan sri murni. antara petikan yang saya baca ialah "robert kuok telah menipu semua rakyat malaysia terutamanya umat islam kerana membekalkan tepung (cap kunci & cap sauh ) yang diperkaya dengan vitamin B1 bersumber babi serta ,menggunakan peluntur beracun ( benzoyl peroxid ) bagi keuntungan berlipat ganda ( dengan membekalkan tepung rosak & melunturkannya sehingga putih dengan benzoyl peroxide ) sehingga menyebabkan ramai rakyat malaysia menghidap pelbagai penyakit kronik. roti massimo juga menggunakan tepung peluntur ( bleached ) yang mengandungi racun yang telah diharamkan walau di negara china" begitulah petikan yang saya baca. harap pihak halal dapat memberikan maklum balas dengan segera mngenai perkara ini. sesungguhnya ini adalah untuk kebaikan semua pihak. terima kasih.


ekceli aku ada hantar 2 email kepada pihak jakim. sebab sebelum ini ada reader yang email aku untuk tolong tanya kepada pihak jakim mengenai status halal subway. berikut merupakan email aku kepada pihak jakim mengenai status halal subway.


Pertanyaan / Maklumbalas : assalamualaikum. terima kasih atas maklum balas pihak halal sebelum ini. sebelum ini saya ada email mengenai status halal secret recipi dan ianya telah saya hebahkan melalui blog saya. dan alhamdulillah maklum balas pihak halal dapat menghapuskan keraguan pengguna sbelum ini. dan terkini, ada pembaca blog saya yang bertanya mengenai status halal subway, dan beliau meminta saya memanjangkan prkara ini kepada pihak halal. diharapkan pihak halal dapat memberi maklum balas secepat mungkin untuk kebaikan bersama. terima kasih.


dan ini adalah kenyataan @ jawapan pihak halal jakim yang diemail terus kepada aku. 


Untuk makluman khabar angin mengenai produk tepung sauh dan minyak m urni itu tidak benar. Ia masih menggunakan sijil halal Jakim yang sah sehingga kini.
Berkaitan Subway pula, ia menggunakan sijil badan swasta yang tidak diiktiraf Jakim. oleh itu ia sedang memohon sijil halal Malaysia.

Sekian wassalam

puas hati? so boleh melantak makan cekodok puas2 lepas ni tanpa ragu2 oke? pasal subway pulak ianya bukan tidak halal, tetapi pihak subway menggunakan sijil halal pihal swasta. so, pihak subway sedang memohon sijil halal malaysia. so lepas ni tak ada keraguan oke?

Klik sini untuk entri susulan berkaitan benzoyl peroxide

hyz bisik pada kamo : macam2 sekarang ni semua tak halal... selagi tak keluar dari mulut pihak jakim kat mana2 media massa, selagi itu kamo jagan percaya. aku tak suka orang dengki2 dalam perniagaan ni. haisshhhhh renung2kan selamat beramal.... =)

44 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

Semoga Fitnah tidak berleluasa

diana said...

bahaya nya fitnah..dari pemimpin sampai ke rakyat sibuk nak menjatuhkan orang dengan fitnah

Pink Tulip said...

terungkai sudah segala keraguan.thanks hyz 4 da info

chinta qiela said...

hishh , macam macam lah . hmm terima kasih (:

Radin87 said...

memang pun orang Malaysia ni.. bila produk dia tak laku.. dia buat la mcm2 nak buat bisnes orang lain lingkup. SEDIH!!

Popkorn said...

NICE info beb...
btw, boley x ang tny lak pesal kod E (ade kne mgena dgn bab!)... sbb kod E tu ada kat twisties, tp ada logo halal... konpius...

Anum said...

thanks atas perkongsian ilmu

Cik tikah said...

propaganda nk jatuhkan business org lain. aish!

si kiut lavender said...

sesuka hati saja nak rosakkan periuk nasi org,haish...

misz_eyza said...

wah jahatnya dia...kenpa perlu buat begitu....

cuak jugak mula2 tue sbb tpung cap sauh dan minyak seri murni mmg selalu guna kt umah.

CekbOlat-bOlat said...

perghh.. pitnah maharajalela sari.. demm..

nk buat cokodok polka dot nih.. smangatttt

yusuflaili(Goku) said...

salam;
macam hal sekarang ni..walaupun fitnah perasaan was2 aku masih belum hilang lagi ni...

khairul said...

lega

Spudin said...

wah....bahaya ni

Pink Diary said...

org kite ni tak habis2 dengki mendengki dgn cara mcm ni.

Princess Nusy said...

yeke fitnah je?huhu..mmg cuak jgk masa tau tu..huhu..trjawab sudah..thanx hyz..^^

Nisa Izzati said...

thengs 4 the info.. sgt bermanfaat.. hehe

si robot comel said...

mula-mula cuak jugak,biasalah khabar angin mmg selalu camtu

hawiz said...

terima kasih untuk info yg bergune ni hydz..

fatin amalina husna said...

biasa lar tuu klau nk untung pnya psal..haizz~

Belalang Hijau said...

pernah ada beberapa kes belalang email jakim bertanyakan hal tersebut tapi x pernah pun d balas :(

penerangan yang bagus, gunakan tanpa was2 :)

Ungu Violet said...

yezzz...boleh wat cekodok pisang...hihi

zana said...

yess bru leh wt kueh lagi hehe :)

sabry oppa said...

isu halal n haram ni sekarang adalah isu yang hangat sekarang diperkatakan.. kite sebagai pengguna yang bijak dan muslim yg sejati harus sentiasa berwaspada terhadap benda ini semua... ini adlah tektik untuk orang kafir melemahkan mental orang islam...

Puan Kutu said...

eh bb nie slow,dh komen kan tadi?haha..

Fezul Fadhley said...

thanx for sharing!

Adam Haiqal said...

kebetulan aku pun baru je buat entry berkaitan subway .. lepas baca entry ni,lega laa sikit..bukanlah ianya haram,cuma belum dpt cop rasmi shja..kann??

mieza said...

thankz la sudi share isu halal ni.
byk sgt fitnah dri yg benar sebenarnye.
kena selidik dlu, jgn percye bulat- bulat ape yg kita bru dgr.
anyway hyz, thankz ya

LaLa mhdnor said...

perggh, terkezut betul...
kat umah selalu ada stok gandum tu...
sengal dorang ni, perlu ke nak buat cite camtu !

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

skarang ni nk mkn pape pn rgu2.. ya Allah~

Mohd Norafzal said...

trimas info utk pagi ini :)

NAL said...

TQ for info ni.. :)

Edy Fee said...

mmg tindakan bijak..well educated ! thumbs ..thanks 4 the info

Zaki Muhammad said...

Betul-betul! Setuju sangat kita janganlah terlalu mempercayai khabar angin. Kalau ada pun, siasat dahulu. Jangan ambil tindakan melulu. :0

Koding said...

Semoga Allah lindungi diri kita dari perkara2 haram...

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

ops aritu aku jejalan sekitar jj seremban2 aku tgk bnyk restoran2 dah kena tarik blik halal dia..

EmpayarUtama said...

Tu la pasal, kita ni suka dengar khabar angin, auka sebar khabar angin, suka terima khabar angin, suka bagi komen negatif kat khabar angin. Tapi tak suka siasat...

TiraPengemis said...

bru mkn massimo...huhu

Syamilia said...

dik.gud info... :)
leh tlg tanyakan tak status halal famous amos sbb biskut2 situ semua my fevret.huhuhu

tq...

nini comel said...

Baguslah kalau produk tu halal. Walau bagaimanapun kalau ada produk tempatan keluaran Muslim lebih baiklah kita sebagai orang Muslim gunakan produk tersebut. Sila baca Harian Metro Sabtu 18/2/12 m/s 33 berkaitan tepung gandum. Diharap info ini berguna kepada kita dalam membuat pilihan tepat. Semoga kita dapat berbincang secara positif. No hard feeling

Anonymous said...

alah.....sama je....ko tngok ke yg kaum2 cina tu duk bikot roti gardenia...boikot sbb tan sri syed mokhtar al-bukhary beli gardenia? tu robert ni buka jnama roti baru...massimo....

Anonymous said...

produk IKS tu melambak kat pasaran,,,kesian aku tengok,,,orang kita tak support produk kita sendiri,,,bangsa melayu berjaya sbb. org melayu sendiri tak support,,,renung2kan

bby.sbreath said...

Cuak btol mula2 tu sb mmg pkai tpung tu.,..fitnah..eiii

atikah (zahrah) said...

saya terpanggil untk share video ini dgn kawan2 sekalian..bukan mahu memperlekehkan perniagaan sesiapa tetapi ianya melibatkan kesihatan kita


https://www.facebook.com/video/embed?video_id=633486130029263"