Pages

Followers

Sunday, 19 February 2012

DUNIA BLOG : menipu dalam blogwalking? - says dan churp2

assalamualaikum... hai hoi hoi... selamat berhujung minggu pada kamo2 semua. hari ni aku nak cerita dan nak bagi peringatan kepada mereka yang suka tinggalkan link 'iklan says' atau 'iklan churp2'.

korang penah tak datang blogwalking kat blog blogger lain, kita kena open kotak jerit tu dulu, pas klik keluar iklan says or churp2? kadang2 tu melampau2 sekali 2 3 iklan sekali keluar, baru kotak jerit kuar. penah? penah? haaaa dulu aku perasan banyak blogger yang buat macam tu. menipu untuk keuntungan. bagus ke? sudahnye, aku datang tanpa klik kotak jerit tu. dan lebih teruk aku akan blok ip address blog tersebut. aku tak kisah pun kalau orang macam tu tak datang kat blog aku. ada aku keysah?


sekarang aku nampak dah makin kurang orang wat kije macam tu. mungkin jugak dah ramai buat macam aku. nampak mereka2 dah sedar dan berubah. tapi akhir2 ni pulak, adalah hamba allah yang kerap blogwalking dengan tinggalkan link 'iklan says' dan 'iklan churp2'. bukan main kat kotak jerit tulis macam dia buat entri gempak nih!!! cam siot je kan? dah kena 2 3 kali. macam biasa aku blok ip address tu. dan sekarang, sebelum aku blogwalking, aku akan tengok dulu ip address. kalau2 aku nampak kelibat says dan churp2 memang aku delate terus. aku bukan tak sokong orang nak buat duit. tapi pada aku cara itu sangat biadab oke? aku ada je klik2 iklan kat blog2 yang aku datang. klik biar ikhlas............... so, minta maaf lah pada kamo2 yang terasa oke?



33 comments:

eddy syrol said...

itu strategy lah.. kaw ni emo sgt..hehehehe

fatin amalina husna said...

dulu pnah wat camtu..pastu kena tang btang hdung sendiri buang trus..kah3..

hawiz said...

stuju dgn ko hydz...xelok wt cmtu...

misz_eyza said...

betul tue hyz...kdg2 skit ati gak bila kita berniat baik nak bals kunjungan tp rupa2nya dia bg link iklan...bengang rasanya

khairul said...

adagak org wt camtu kan

DRceria said...

TAK SUKE ORANG MENIPU!huhuh

.........cP~ said...

Oh..ada cara macam tu ek? Serius tak tau cara nak orang klik iklan kat blog tu. Haha

Adam Haiqal said...

i admitted, aku pun pnah buat jgk camni dulu tp pikir2 blk,mcm xbaik jgk buat keje kotor camtu kan..hahaha
so aku remove kotak jerit yg selalu click2 OPEN-CLOSE tu..
alhamdulillah,rezeki tetap bertambah ;D

and sorry for those yg pnah tertekan scra x sengaja kat iklan2 aku dulu ye ;D
janji taknak buat lg.;P

emy zulaiha said...

betol emy pon geram sngt kalau mcm tue..kalau kite nak klik kite kli jgk.tak yah nak wat gitu~nak emo jgk! haha ;p

TiraPengemis said...

pernah~sgt bengang...tp ade jgk org menipu letak nama org lain...tapi link churp2 or says...cian kt org tue jadi mngsa...takot jugak kalau2 ade org letak nama kita kan...tak pasal2 kne tuduh...mintak jauh la...berhati2 jugak....

amranaiman said...

aku pun cukup xsuke org bg link kat shoutbox nih..

faizah husna said...

yupp..buat sakit hati jeh na bw.btw cheer upp..:)

Nurul Faiz Bikers said...

banyak kali dah kena.
memang bengang giler la.

Fathiah Hamim said...

fa selalu kena, and fa dapat detect dari username iklan tuh. kat url dia kita boleh tengok,
so fa terus tak tekan nama kat shout tuh, and tak pegi blog dia. muahahaha *gelak jahat*

Ahmad Sabree said...

ish2.. buat mase ni x pernah lagi lah....

kite kena fikir balik....

kite berblog untuk ape? tujuan? motif? or what?

kalau semate2 untuk keuntungan tu.. susah nak cakap....

melainkan kalau kite berblog n sambil mencari keuntungan .. 2 in 1..

n benda yg paling penting IKHLAS...

p/s: sabar jer lah.. kite doakan pintu hati org tu terbuka.. sebab die buat mcm tu.. x pasal2 buat entry untuk golongan org yg mcm tuh.. wah! hahahahaha....(ayat bajet bagus)

Huk ! huk ! huk !

NAL said...

Ak setuju HYZ, tak berkat la cash out dia.. =)

ratu zuleyqha said...

samelah kite, penah jugak terkena.. kadang2 bengang jugaklah, kalau nak kita klik mintak la baik2.. bukan xboley tolong pon.. tapi org cmni suka buat jalan senang utk dpt keuntungan.. acane ?? hehe

Spudin said...

betul3 ..tak baik tuh ...
memang menipu then dia punya income pun tipu la dapat

Rapunzel Cikilolo said...

aku paling tak suke kotak yang like facebook. kalau taknak like tunggu 500 saat. terus aku pangkah gitu.

kalau nak mintak share, jadikanla entri tu berkualiti. bukan cara terpaksa cm gitu :(

emo pulak. sory!

NAZRUL AZAT said...

mmg selalu terkena mcm tu, mmg penyet aa muke org tu kalo sy jumpe, grrrrrrrr

cW said...

BW tujuan asalnyer untuk menambah kenalan..nie dah salah guna kire tak ada etika dah nie..

Koding said...

Koding Berkata:
macam2 cara orang menipu...

Mr. J said...

I jarang buat blogwalking dan tinggalkan jejak.. cuma tgk2 je.. kalau enrty menarik hati i dan rasa nak komen baru i komen.

Pink Diary said...

berblogging ikhlas, nak share pengalaman dan pendapat, sambil2 kalau ada rezeki leh wat duit. nak wat mcm tu takde lah, sbb xde mase nak main tipu

shida'R said...

shida tau pasti ramai yg sentap bca entry nih hehe...shida pun xsuka cara tu hyz..nk org klik habaq jela..bk xleh klik..xpyah bt cmtuh..sian...kat shida penah skali dia buh sampai 5tab skali..smpai heng!! laptop hahhaa..siottt jerh!!

syafiqakarim said...

yg ni selalu sgtttttttt kena.
selalu.menyampah pun ada.yela,da bw
buat cara bw.cm aku kan hyz,mmg jns
suka derma.g blog mn pun klik.so xpyh
guna cara kotor sgt la nak bg link2
tipu.ai tak halal kan tawww.hahaha

diana said...

akak pun geram dengan dia tu..tak pikir ke halAl haram dengan duit menipu macam tu??

shark said...

hahaha
naseb bek aku bukan cmtu..
besa aku ignore jer..
xkn tertipu ngan ayat kanak2 cmtu:p
ahahah

Nath said...

memang malau orang yang walk blogging, macam dia saja yang free. orang blog dengan hati, at least baca apa yang disampaikan. Betul kah?

Puan Kutu said...

tak pernah buat.sy budak baik..haha

M@W@R Q@SeH said...

alhamdulillah xpenah buat lg mcm tu...tp lately ni mmg ada yg tgglkn link tu kt shoutbox sy...bila tgk nama yg sama sy x klik la...

sha my heart said...

ada juga terjumpa.. tapi jarang.

memang tak suka la bila jumpa macam tu.

Sheda Argos ツ said...

selalu terkena geram gak la huhu.. lg stu menyemak iklan yg lucah2 boring kn hihi da folow kmuu