Pages

Followers

Monday, 13 February 2012

tepung cap sauh tu halal dan selamat

assalamualaikum. hai hoi hoi... ekceli ni adalah entri susulan daripada entri pasal status halal tepung cap sauh tu. sorry ye, sepatutnya entri ni dipost selepas entri lalu tu. tapi aku terlepas pandang kowt. ni la sebab kenapa draft aku penuh dengan entri2 tak tak terpost2. haha..


oke, untuk pengetahuan semua, selepas aku post entri mengenai status halal tepung cap sauh tuh, ada rakan facebook yang memberi komen yang aku kira patut dikongsi sama kamo2 semua. tapi sebelum tuh, aku bagi petikan daripada isu yang kononnya tepung cap sauh ni tak halal dan berbahaya.


" tepung cap sauh & cap kunci yang diperkaya dengan vitamin B1 bersumber babi serta menggunakan peluntur beracun ( benzoyl peroxide ) bagi keuntungan berganda ( dengan membekalkan tepung rosak & melunturkannya sehingga putih dengan benzoyl peroxide ) sehingga menyebabkan ramai rakyat malaysia menghidap pelbagai penyakit kronik."
petikan di atas tu aku amik kat sini

dan ini adalah ulasan daripada rakan facebook tentang benzoyl peroxide. 


" salam... sebenarnyakan, kos aku ada belajaq pasal ni, termasuk jugak pasal teknologi tepung. dalam tepung, memang akan guna bleaching agent a.k.a bahan peluntur untuk kasi tepung tu warna putih, dan mana2 tepung yang warna putih, konfem ada guna bleaching agent. ok, bleaching agent yang selalu digunakan adalah benzoil peroxide. menurut pensyarah aku, benzoil peroxide yang digunakan ni dalam bentuk gas dan tak ada effect apa2 coz dia akan volatile." 
petikan kat atas ni, aku salin dari komen rakan kita ni. 

dan nasihat rakan ni lagi, kalau ada berita2 tentang tipu2 dalam produk makanan ni, jangan mudah percaya. ye lah kan, kita ni kalau dengar perkataan pelik2 yang tak biasa dengar macam benzoil peroxide ni memang cepat je kita percaya. ye ye je kita caya benda tu berbahaya. so, kenalah bijak jugak kan? kalau kes ni betul2 jadi dah tentu2lah si robert kuok tu dah kena soal siasat dan mungkin dah kena tangkap. tak pun kementerian kesihatan dah bagi warning!!! jangan guna tepung cap sauh & cap kunci sebab bahaya. sekarang tak ada kan? so, lain kali jangan percaya selagi tak ada bukti kukuh.

hyz bisik pada kamo : aku pelik la orang2 sekarang, sikit2 produk tu ada babi, benda tu ada babi. kang orang yang fitnah tu jadi babi baru aku tepuk tangan. jangan busuk hati boleh tak?

15 comments:

sabry oppa said...

ade kat dapur...otw nak buat lemping.... hehehe...

nice ") nice ") like :) like :)

tq 4 sharing...

khairul said...

manusia ni x hbh 2 mendengki

Rapunzel Cikilolo said...

aku suke tepung cap sauh actually :)

MushieyMyraa said...

tepung tu buat cekodok pon sedapp :)

TiraPengemis said...

my mom da beli tepung lain....kalo btl halal...jom p beli!!!

Puan Kutu said...

dr dahulu kala mmg org dok guna cap sauh ni.skang zaman brg semua mahal,crik tepung yg mura sudah,janji tepung.keke..

Ungu Violet said...

dr dulu smpai skang mmg beli tepung tu aje...kat dapur ada separuh lg..hihi

grawwrbabe. said...

Salam. ha.. tue la die gune nye ilmu pengetahuan.. :)thanx hydz

nur_za said...

ok..tak mau busuk2 hati

Edy Fee said...

sibuk je la org pasal tepung..mcm la diorang salu buat cekodok.hikhikhik

NAL said...

owh..alhamdulillah..selalu juga my mum guna tepung tu.

~ selowmelor ~ said...

yg subway tu ada kena mengena dgn tepung ni ek? robert tu dari gardenia kan...now dia buat roti mossimo tu sbb ada sikit salah aham dgn org dlm gardenia tu kan? rebut kucing khabor nye :p

Azmi Khan said...

lain kali klu nak sebarkan pe2 perlukan penyiasatan. jgn percaya mcm tu je....

Dee said...

minta maaf mencelah...bleaching agent ni...dah byk country dah ban dah benda nie...sapa yang kerja food manufacturing taulah pasal benda nie...sayalah salah sorang darinya..memang kerajaan Msia still allow benda nie...under control...ada percentage yang kena follow...tapi untuk jangka masa panjang...benda ini still tak elok pun...so jgn happy sangat ye...sekarang kita dah ada pilihan...carilah tepung yang tak pakai bleaching agent..non bleaching agent...roti pun sekarang ada mention dah...dia pakai tepung apa...bleach ke unbleach flour...fikir2kan....badan tue nak pakai lama...taktaulah ada antara kita yang byk kotoran dalam badana.yang perlukan bahan peluntur nak cuci...hik..hik...hik....

Anonymous said...

Macamna dengan Famous amos cookies? Saya keliru kerana ada yang kata x boleh makan keran tak halal. Ada sesiapa tahu statusnya?