Pages

Followers

Wednesday, 7 March 2012

aku nak jadi normal

aku ni kan, boleh dikategorikan sebagai abnormal. bukan abnormal dari segi sexsuality ye. tapi dari segi BMI. berat badan aku tak seiring dengan ketinggian aku. kalau kamo2 nak tahu, dari zaman sekolah menengah sampailah sekarang, berat badan aku maintain 48-50 kg. tak pernah lebih dari tu, tak penah kurang dari tu.


ko bagilah aku makan ape pun, memang tak jalan jugak.... dulu macam2 petua aku guna pakai tapi tetap tak mendatangkan hasil. appeton weight gain pown aku dah terai. habis setin besar aku telan. tak jalannnnnnn... orang cakap kena senam jugak, tiap2 petang aku p jogging time study kat unimas dulu, pastu siap p gym kat kolej. harammmmmm........ tulang temulang jugak yang nampak. 

kata sedara sengumpat aku pulak kata, nak gemok ni senang je... guna diet orang nak kurus... dia cakap, orang nak kurus ni kena kurangkan kabohidrat, kurangkan lemak, kurangkan itu ini, so kalo nak gemok, terbalikkan benda tu. kena lebihkan kabohidrat, lebihkan lemak, lebihkan itu ini. aku rasa terlebih2 aku makan tapi tak jalan jugakkkkkkkkkkkk....... ~ko tipu aku kan wahai sedara?


dulu punya obses nak gemuk, tiap2 hari aku makan burger beef double tiap2 malam. pastu aku melantak kulit ayam, segala makanan berkolestrol semua aku makan. bila tak jalan jugak, aku stop. sebab aku sedar makanan tu berisiko untuk pelbagai penyakit. aku jugak boleh dikatakan kuat makan. tengah2 malam pun aku melantak makan nasi. oh ye, antara yang aku penah terai jugak ialah makan telur separuh masak setiap pagi. ni petua kawan aku yang agak cabi. aku ni secara jujurnya tak reti nak masak telur separuh masak ni. aku main agak2 je. kadang2 tu terlebih masak, kadang tak masak langsung, tapi aku telan jugakkkk... hasil? hehehehhe mestilah macam tu jugakkkkk!!! grrrrrrrrr


aku dah kira2 aku punya BMI, untuk dapatkan BMI yang normal, aku perlu punya berat dalam 60kg-64kg. so, aku perlukan dalam 10-14kg untuk BMI normal. banyak tuuuuu... so, pada kamo2 yang ada petua ke, yang dulu kurus sekarang gemok tu, share2 lah petua ngan aku taw. 

26 comments:

Syuhada said...

hurm..sama la ngn adik...makan la byk mana pon..cmtu gak..senang2 try tnya fahrin ahmad or aaron aziz...HIKHIKHIK...

jelah said...

snang jer...lpas mkn tdo...wt dlm sebulan..konfomnyer berat naek...hahaha

syuhada- tu advance sgt..cer tanyer bob kuman...hehehe

Anum said...

sama la ngan saya, makan banayk mane stay sama je

asri (asrirayrock) said...

huhuhuhuhu sama lah kita ya...makan banyak mana pun tetap mainten hahahaah.....

Puan Kutu said...

maaf la cikgu,nak kurus mmg da macam2 cara, tp klu nak geuk mmg sshlah..

tp ada satu cara yg mungkin berkesan.tranfer lemak sy ke cikgu.haha..

diana said...

ramai orang yang nak gemuk ni akan kata
"saya makan banyak.."
tapi banyak tu banyak mana??hehhe..

banyak bagi kamu..
tapi tak pada badan kamu sebenarnya..
makan 1/2 pinggan je pun dia kata banyak..padahal dia kena makan 5 kali sehari..

bila sarapan pulak bukan setakat sarapan jam 7,8 jer..jam 10 pun kena makan lagi..

Aien Nia said...

same la kite ..berat susah nak naik ,makan dah byk tp takat 2 la jugak dan pade akhirnya BMI x normal

O CIKTEDDY said...

same la kite..kui3

Saddila said...

perghhh nak naikkan 10-14 kilo?? kalau bagi gua, senang wei!!! haha

DRceria said...

kau sepises dgn aku la hyz...wawahahahaa...!

hawiz said...

wey..aku pon nk gak..t klo dh dpt tips..jgn lupe gtau aku keh...hehee...seyes nieh!..=)

Cik tikah said...

metabolisma badan kuat sgt sebab tuh mkn bnyk mne pun berat bdn tak naik. redha je la . hehe

~~Ungu~~ said...

ok lh tu..Ungu nie dri dulu lagi mkn kurang,kadang2 x egt pun nk mkn bdn still naik gak..

CekbOlat-bOlat said...

cikbolat smkin domok ! >_<

.........cP~ said...

Salam.

Kadang, kalau dah nak kurus tu, buat macam mana pun kurus jugak. Hati-hati dengan makanan. orang yang kurus ni selalu tak sedar kolesterol dalam badan tinggi. Takut tiba-tiba macam-macam penyakit datang. Dalam nak gemuk jangan makan secara tak sihat.

EmpayarUtama said...

OK. Ini tips aku kalau menjadi aku nak pecel-lele sebungkus tapi ikan keli tambah sekor lagi aaa :)

Aku lelaki tinggi 5'9" (rasanya lebih kurang je kot) sebelum kawin berat maintain 50kg je. Masalah lebih kurang je cam kamo sampai nak pakai jam tangan pun malu (sampai sekarang tak pakai jam tangan). Lepas setahun kawin - berat jd 58kg. Sekarang tak turun tak naik lekat 72kg.

Tak de guna apa-apa petua pun janji senang hati. Soklan aku: Kamo dah kawin? Kalau belum - ada berani?

Hah jawab hahahahahahah ^_^

Popkorn said...

pssstt... aku ade petua.. tp jgn bgtau org... care nye, ko kluarkan angin yg bawah 2 kat dalam air tanpa ade buih2 timbul...
cuba tau.. praktis make perfect org kata.. hihihihi

khairul said...

eh samalah kita berat abg k dr sekolah amapi la ni ( 39 thn ) still maintain 55kg jer..yg penting badan sihat..x kesah kurus atau gemok kan

Gee said...

Guna la herbalife hyz ...

Ungu Violet said...

aik 50kg je...sama berat ngan ai la yu...hehe

xper2...chaiyok2..hee

Awie Omar said...

dari awieomar.blogspot datang nak tengok blog ni. Saudara Hafeesz Amran telah memperkenalkan kepada aku blog yang telah aku folo ni. nak jadi gemuk senang je. Makan macam biasa. Berhenti dari makan makanan yang tinggi kolestrol. Sebab orang kurus pun boleh tinggi kolestrol dalam badan.

legacyeqmal said...

waaaaaa sama arr..dah tak tau nak buat apa..telan burger 3 bijik tiap mlm pun stay cekeding jugak..org kata aku membela..hakhakhak

TiraPengemis said...

minum susu taw!!!

Adylia Qarissa said...

jom kawen..kompom badan naik hehehee

yusuflaili(Goku) said...

salam;
Oklah cam ni jelah kau buat,..amalkan tidur lepas makan..jangan buat apa2 senaman..tiap2 hari lepas balik kerja makan,tidur,makan tidur..kurangkan semua aktiviti jasmani atau riadah,aku rasa tak sampai sebulan naiklah BMI.

Radin87 said...

boleh try tips dari sini ^^
http://radin87entertainment.blogspot.com/2012/03/cara-menambah-berat-badan.html