Pages

Followers

Monday, 12 March 2012

ibu leka bermain facebook, anak diculik dan dibunuh


PASIR GUDANG: Rangka manusia yang ditemui rentung di ladang kelapa sawit Nusa Damai, di sini sejak Khamis lalu disahkan sebagai kanak-kanak berusia lima tahun, Nurul Nadirah Abdullah yang dilaporkan hilang dari rumahnya di Flat Seri Delima, Bandar Seri Alam, sejak 12 hari lalu. 

Perkara itu disahkan Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Roslan Zainuddin selepas ujian DNA dijalankan.



ini adalah maklumat terkini berhubung kejadian kehilangan kanak-kanak, Nurul Nadirah sejak khamis lalu ( 1 mac 2012 ).  Nurul Nadirah atau lebih mesra dipanggil Dirang, 5 tahun, dilaporkan hilang pada pukul 11 pagi ketika anak kedua daripada tiga beradik itu telah diberi wang rm4 dan sekeping nota untuk membeli dua bungkus mee segera dan telur. 


“Tidak dinafikan penggunaan laman sosial seperti facebook atau Internet sudah termasuk sebagai keperluan pada zaman ini, tapi ia bergantung sejauh mana seseorang itu hadkan penggunaannya mengikut keperluan masing-masing. “Jika penggunaannya bermatlamatkan keseronokan atau hiburan, ia memberi kesan mengikut matlamat yang diingini. Akibatnya, jika sudah berumahtangga banyak perkara yang akan diabaikan,” kata Kaunselor Keluarga dan Kerjaya, Rahim Haron. Beliau berkata demikian mengulas laporan Harian Metro mengenai seorang ibu yang mengakui leka melayari Facebook tanpa menyedari anaknya, Nur Nadirah Abdullah yang lebih mesra dipanggil Dirang, lima tahun hilang ketika membeli mi segera di kedai runcit berhampiran rumahnya di Bandar Seri Alam, Pasir Gudang.


aku memang mengikuti perkembangan kes ni. sejak hari pertama dilaporkan di dada akhbar, aku memang sumpah seranah lah kat si ibu ni. anak 5 tahun kot ko biar pergi kedai sorang2? padahal sekarang terlalu banyak kes kanak-kanak kena culik, si ibu relaks je layan facebook dan bagi anak pergi kedai? aku harap, ibu-ibu kat luar sana lebih peka terhadap keselamatan anak2. hari tu aku balik kampung, time nak balik KL aku sempat singgah pasaraya kejap. ada pulak kes anak kehilangan ibu bapa. aku rasa orang kaunter pertanyaan dah buat pengumuman 2 3 kali. tak muncul2 mak bapaknyer. sampai anak tu dah lebam2 mata menangis. lama-lama muncul jugak mak bapaknyer. agaknyer dah sampai rumah baru perasan anak tak ada kot? so, aku sangat2 berharap ibu bapa lebih peka terhadap anak2 la. aku tak dapat nak cakap dah macam mana perasaan aku bila ada kes2 macam ni. seyes! 


hyz bisik pada kamo : al-fatihah

23 comments:

grawwrbabe. said...

Tak syg anak betul. Pakai bia aje.. Kesian adik ni.. Al-Fatihah..

Kidichi said...

bahaya ni.. semua tutup FB.. haha.. gurau2.. sepatutnya tak boleh camtu. Jangan la leka dengan FB sangat.. FB ni dah macam dadah lak aku tengok

O CIKTEDDY said...

sedih plak bace brite psal adik comel ni..pape pon,takziah pd keluarga Allahyarham...dh tkdir.

Miss Purple Ungu said...

Al-Fatihah...

Nmg Norizan said...

ya Allah.. kesian nya budak nie

Aien Nia said...

Al Fatihah

Puan Kutu said...

memang sedih.kerana kelalaian ak dia dpt pengajaran seumur hidup.nak menyesal pun tak guna..

moga kes ni jadi pengajaran pada semua parent kt luar tu.teknologi pun klu disalah gunakan akan membawa padah..

*ntah budak mana ntah cubit Aiman,nanti klu jumpa mesti aiman tunjuk.klu aiman sebut abg tu msti besar dr dia..anak2 askar ni memang ganas2 sikit.haha..

Popkorn said...

sgt x patut...
kejadah suh anak beli megi bla bla bla....
Malas nak masak nasik ape...
nonsense...

Koding said...

Apa apa hal sekalipun...
Utamakan keselamatan anak2 anda...

Jemput singgah ke blog Koding...

NAL said...

hi Hyz..lama tak datang sini..
sedih betul sanggup biarkan anak..

Megat Najmuddin said...

ibu layan fb sampe lupe anak.

dear yayah said...

org zmn skrg mmg plik2

Afiq Yassin said...

kesian afiq tgk budak ni.
zaman skunk sifat manusia dalm diri manusia tu sendiri dah xder langsung

Anonymous said...

Nak tnye satu mende je kat si Ibu.
Menyesal x??
Hmmm...sgt nonsen. !

fierul said...

ank dh tade bru nk menangis .. menangis air mata darah skli pun dah tak guna ..

al- fatihah uat adik nurul nadirah.

Radin87 said...

Al-fatihah
yg dh tiada kita biarkan pergi T_T

m!3yr4h_LolLy said...

lebih baek tak payah kawin terus kalau tak reti nak jaga anak sendiri. adoi. macam2 masalah sekarang nie.

Cik Nurul said...

Al-fatihah..

segelintir para ibu mungkin menganggap benda2 mcm suruh anak pegi kedai or lain2 ni benda remeh2 kan.. hope lepas ni mereka di luar sana dan kite mengambil iktibar dari kisah benar ni.. :')

~on9 on9 jugak, tanggungjawab jangan sampai terabai.. :)

Cik tikah said...

erm... sian adik tuh. :(

fyna said...

al-fatihah...

Adylia Qarissa said...

al fatihah untuk arwah...

Adam Haiqal said...

so,next time kalau nak berfacebook tu,jgn laa terlalu obses sgt melayannyaaa sampai lupa hal sekeliling~ :) moral of the story ;D

Anonymous said...

baru msk blog lha sye nie .. n nq komn ckit ..
ksian lah tngok bdk ni .. x sngka2 jd mcm 2 . Al-Fatihah ..