Pages

Followers

Saturday, 21 April 2012

sweet potato yang mengerikan aku


sweet potato ni aku beli kat jusco@aeon wangsa maju. ni idea incik osmet yang nak makan sweet potato. dia cakap "kalau rebus, pastu makan time tengok tv best ni". aku oke je.. tapi aku tak pernah rebus sweet potato ni... selalu aku bakar dalam oven je. so, balik rumah aku cuci2 sweet potato ni pastu rebus dalam periuk. tak lama aku tengok air rebusan dah jadi warna pepel. time ni aku terfikir "apa dah jadi ni?" tetiba rasa takut. dalam hati "beracun ke sweet potato ni?" "ke sweet potato ni tak boleh rebus? kalau direbus jadi beracun?" macam2 otak aku fikir bukan2. hahaha

dah angkat dari periuk, time nak makan lagi aku ngeri bila tengok isi warna pepel gelap. aku jadi takut nak makan. dalam otak aku cakap, "ni macam beracun je, kalau aku makan kang time tido tak bangun2 pulak nanti" lama aku nak fikir nak makan ke tak... apa2 pun aku suruh osmet aku rasa dulu. kah kah kah. dia cakap, oke je? tapi aku still tak puas hati.... aku tanya kawan2 facebook pulak. 

bila mereka ramai cakap memang macam tu, dan sedap x de effect pape, aku terai lah makan sebijik..... effectnya aku rasa sedap pulak. kah kah kah. tapi aku tak nak beli sweet potato ni lagi. buat aku seriau je....

15 comments:

TiraPengemis said...

ohh...yg hri tue ea...ngeri tgk...tkt die rendam dlm chemical je b4 jual tue...huhu

NAL said...

hahaha..lawak la..Hyz memang tak pernah tgk ke sebelum ni?kalau kat langkawi orang panggil ni ubi gadong..memang warnanya purple..kalau yang warna oren tu ubi keledek..memang boleh makan, kalau kenduri kahwin kat sini selalu la org guna ubi ni untuk buat desert..memang sedap la..

ZaroL said...

Hahahaha~ adehhh. Jangann makannnnn la hydzz. amacam aritu mkn, licin tros ke?

NAL said...

satu lagi, di Langkawi juga, ubi ni dipanggil sebagai ubi keledek kahwin..

Miss Butterfly said...

hahaha sweet tak sweet potato nih ? mesti sweet kan ? macam aku kan ? wakakakaka

si kiut lavender said...

hihihi...
seriau yerk tapi still rasanya sedap kan..:)

Puan Kutu said...

hahahaha gelak guling2 bukan sbb entri cikgu tp sebab sy baru kenal rupa sweet potato...kahkah

Edy Fee said...

potato ke tu..dh macam mutasi jew

Rapunzeel Cikilolo said...

sweet potato aku pernah buat kuih keria. tak jadi jugak. hahaha. memang pelik buah ni.

Rapunzeel Cikilolo said...

sweet potato aku pernah buat kuih keria. tak jadi jugak. hahaha. memang pelik buah ni.

Pink Tulip said...

sweet potato yang kaler purple ni masak pengat pon best...yummeh..

budakijaupendek said...

kenapa takot ?
kot warna itam seriau oa jgk. hehe
eskem perisa keladi pun wrna purple la bang.

opie said...

aq tgk pun xselera..erk

shida'R said...

xpenah try la hyz..bila dengar ctuh haihhh takott juga ekekek :P

ctk said...

hahaha....gitu skali fobianyerr :D