Pages

Followers

Monday, 31 March 2014

Status Halal Gula-gula Strepsils - Jawapan dari pihak Hub Halal Malaysia

Entri ni ekceli dah lama aku nak share, tapi terperam jadi pekasan kat draft. Bizi lah wehhh... Tengah-tengah nak bersihkan blog ni, terjumpa balik entri ni. So, marilah kita kongsi maklumat sikit....


Siapa tak kenal Gula-gula Strepsils? Gula-gula yang boleh menghilangkan batuk & mencairkan kahak. Hebat kan? Nak dijadikan cerita, dulu time aku tak sihat agak rajin jugaklah aku makan gula-gula strepsils ni selain dari Dequadin. Time tu aku kat office sambil terbatuk2 manje + batuk2 orang kaya sikit. Boss aku yang sangat menyayangi pekerjanya ini telah menegur dengan berhemahnya pasal aku makan gula-gula strepsils ni. "Eh! bukan Strepsils tu tak Halal meh?" Aku? tersentap kejap.. Aku ni bukan boleh caya 100% cakap orang kalo tak ada bukti ni. So aku bertanyakan sendiri dengan menghantar email kepada pihak yang berkenaan iaitu pihak Halal Malaysia sendiri.

Jawapan? 


Alhamdulillah, dapat jugak share dengan korang pasal benda ni. Mungkin ada yang da tahu pasal benda ni.. Kepada yang belum tahu tu diharapkan entri ni sedikit sebanyak membantu dalam hal2 halal haram ni okeh? nak tido.. esok kije ~sambil tata-tata (lambai-lambai) kat strepsils





10 comments:

sya hassan said...

seriously? kalo sakit tekak selalu rembat benda alah nie.. hurmm yang laen xsedap.. T.T

Anonymous said...

memangla xhalal.. tp setahu saya kebanyakan ubat kat dunia ni xhalal.mane ade tanda halal kat ubat batuk, panadol seme.. same je.. yg penting niat kite makan sebab nak sembuh.

Semut Senyum said...

Emh.....
Ok.. saya punya pandangan mcam ni :

Nak sahkan dia halal atau tak halal tu disebabkan ada lemak khinzir ke... ada ramuan arak ke... itu kita tak tahu. kalau tahu mmg terang2 laa haram...

Cuma dalam kes ni... dorang tidak mendapat sijil halal dari JAKIM. harap2 laa tak de ramuan pelik2 dalam tu ye... kalau tak de, kita masih boleh makan... tapi kalau dah sah sah memang ade, jatuh laa hukumnya haram...

tapi memang banyak product yang tidak mendapatkan sijil halal ni... jadi tugas kita, kena laa pandai2 pilih...

kalau kita was-was, elakkan makan... cuma alternatif lain selain makan strepsil ni... mungkin madu / minum air asam jawa untuk ubat sakit kerongkong. =D

SELAMAT HARI RAYA.
MAAF ZAHIR DAN BATIN. =D

Anonymous said...

Somebody essentially lend a hand to make significantly articles I
might state. That is the very first time I frequented your
website page and up to now? I surprised with the research you made to create
this particular publish extraordinary. Excellent job!


Also visit my site ... makeup tips for queen of hearts

Teesaz said...

tak halal dengan takde sijil halal lain ye

betul betul. terkejut la sebab selalu gak makan benda ni. haih

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Puan Kutu said...

Ehh baru ni sakit tekak makan benda ni..tak halal sebab apa..klu sebab tak dpt sijil halal je takda bahan terlarang ok kot..niat berubat untuk sembuh kan..tp klu dah jadi was2 dah tak bolrh makan la.
Emmm...

Lama tak update cikgu.hehe dok baca entry lama tetiba teringat kt cikgu bila tgok komen..whats up cikgu..dh kawen blom?muahaha...

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)